Kako ukloniti mrlje

Pranjem rublja kvalitetnim deterdžentom mrlje možete držati pod kontrolom, a njihovim tretiranjem istim deterdžentom prije pranja učinit ćete još i više.

 

Najvažnije kod svake mrlje je biti na oprezu i djelovati brzo. Mnoge mrlje postaju tvrdokorne samo zato jer ih niste primijetili prije nego ste odjevni predmet stavili u sušilicu. Postoji nekoliko vrsta mrlja o kojima treba voditi računa. Neke su na bazi proteina (mrlje od znojenja i one ispod pazuha), neke na bazi tekućina (od soka i vina), a ima i onih na uljnoj bazi (od masti i uja).

 

Bez obzira koju vrstu mrlja tretirate, postoji nekoliko općenitih stvari koje morate znati:

 

  • Uvijek najprije pogledajte etiketu. Ona vam govori o kakvoj se tkanini radi, kako biste mogli odlučiti hoćete li odjeću prati ručno ili u perilici. Također vam govori na kojoj je temperaturi odjeću najbolje prati.
  • Sredstvo za uklanjanje mrlja i deterdžent odaberite ovisno o vrsti i boji tkanine. Za osjetljive tkanine koristite Perwoll Wool & Silk (CEE). Za šareno rublje, Persil Color ili Persil Color Gel. Za bijelo rublje, Persil Regular ili Persil Power Gel.
  • Ako na mrlji ima više tvrdog ili tekućeg materijala,, uklonite ga prije primjene deterdženta Persil. Poleđinu nekih tvrdih mrlja možda ćete trebati isprati hladnom vodom.
  • Odjeću nemojte stavljati u sušilicu sve dok mrlja nije u potpunosti uklonjena. Postupak tretiranja prije pranja možete ponavljati kako biste uklonili mrlju ali samo dok je mrlja mokra.

 

Tehnike uklanjanja mrlja

Za svaku vrstu mrlje važno je uzeti si dovoljno vremena i proučiti postupak za njezino uklanjanje. Iako se neki postupci doimaju sličnima, može postojati jedna stvar po kojoj se razlikuju. Na primjer, neke zahtijevaju pranje u hladnoj vodi dok druge uvijek zahtijevaju pranje u toploj.

 

Pitanja i odgovori

Ako ste se zaprljali i niste sigurni što učiniti, evo nekoliko čestih pitanja koja vam mogu pomoći.

 

1. Trebam li izbjeljivati odjeću?

U većini slučajeva ne. Iako izbjeljivanjem odjeći vraćate bjelinu, ono može u potpunosti promijeniti boju odjevnog predmeta. Ako izbjeljivač nanesete samo na jedno mjesto dobit ćete novu mrlju, koja se još teže uklanja. Osim toga, izbjeljivač ne reagira dobro s nekim tkaninama. Na primjer, poliester od njega požuti, pamučna vlakna se oštećuju.

 

2. A što je s proizvodima iz kućne radinosti?

Njima u početku možete uštedjeti nešto vremena i novca, no ne isplate se zbog štete koju dugoročno izazivaju. Neki, poput soka od limuna i vodikova peroksida prirodno izbjeljuju šarenu odjeću. Ostali, poput octa i soli, mogu s vremenom oštetiti vašu perilicu rublja.

 

3. Što učiniti kad se zaprljam, a nisam kod kuće?

Prvo, nemojte paničariti. Uzmite čistu krpu i navlažite ju. Suhom krpom upijte što je moguće više tekućine iz mrlje, ali ju onom prvom krpom održavajte vlažnom. Tako dugo dok se mrlja ne osuši bit će vam puno lakše očistiti ju.

 

4. Kako ograničiti širenje mrlje?

Upijte mrlju. Što god radili, nemojte ju strugati niti ribati. Samo ju upijte.

 

Trebate skinuti mrlju s odjeće? To je vrlo jednostavno s pravim deterdžentom Persil i uz nekoliko savjeta.