Persil Priča

Persil, prvi aktivni deterdžent za rublje u Njemačkoj
1907
Bijela dama započela je reklamnu kampanju za Persil
1922
Rat je gotov, Persil se vraća
1950
Persil 59 – Najbolji dosad
1959
Persil 65 – kontrolirana količina pjene i njega rublja
1965
Persil 70 - Nesumnjivo „najbolje od nas“
1970
Persil – u njega se možete pouzdati
1973
Persil Liquid – alternativa prašku za pranje rublja
1987
Persil Supra – Koncentrat čistoće
1990
Persil Color – Zaštita za jarke boje
1991
Persil Megaperls®, perle umjesto praška
1994
Persil Tabs: tablets for the washing machine.
1998
Persil Sensitive: za osjetljivu kožu
1999
Novi PERSIL Power Perls s više aktivnog izbjeljivača
2003
Suradnja sa Sašom i Rafom
2004
Persil Sensitive
2005
Persil Gold Plus
2008
Nova mirisna varijanta Persila - Nature Fresh
2009
Persil Cold Active formula
2009
Persil Expert: Najbolja Persil učinkovitost ikad
2011
Persil Black Gel:
2012
Persil Expert: Savršena čistoća već na 20°C
2013
Persil Expert Lavender Freshness
2014

1907

Persil, prvi aktivni deterdžent za rublje u Njemačkoj

Godine 1907. Henkelovi su kemičari uspjeli postići revoluciju u postupku pranja rublja. Kombinirali su natrijev silikat s natrijevim perboratom, što je rezultiralo ispuštanjem finih mjehurića kisika pri iskuhavanju rublja. Za razliku od izbjeljivanja pomoću klora koji se tada upotrebljavao, tim se postupkom rublje izbjeljivalo na posebno nježan način i bez neugodnih mirisa. No novi je deterdžent učinio i mnogo više: kućanice je poštedio iscrpljujućeg i dugotrajnog ribanja, miješanja i udaranja rublja. Persil. Njegovo ime potječe od dvije najvažnije komponente: perborata i silikata.

1922

Bijela dama započela je reklamnu kampanju za Persil

Njezin je lik poznat generacijama ljudi: dama cijela obučena u bijelo, a u lijevoj ruci nosi kutiju Persila. Bijelu je damu stvorio slavni berlinski umjetnik i karikaturist Kurt Heiligenstaedt kojeg su 1922. angažirali za dizajn Persilovog plakata.
No Bijela dama nikako nije samo lik iz mašte. Ona je bila umjetnikova osamnaestogodišnja prijateljica. Heiligenstaedt ju je odveo u modni dućan na trgu Alexanderplatz u Berlinu kako bi kupila bijelu haljinu, a ona je mu je morala pozirati kao model s florentinskim šeširom i kutijom Persila. Ta se dekoracija zatim našla na metalnim reklamnim znakovima, plakatima, zabatima kuća i uličnim satovima.

Kroz desetljeća, uvijek ista, ali odjevena po najnovijoj modi, Bijela dama ostaje središnji reklamni lik Persila.

1950

Rat je gotov, Persil se vraća

Čini se da su svi samo čekali da se to dogodi. Kad se Persil nakon Drugog svjetskog rata vratio na police trgovina, 75 posto zaliha bilo je gotovo trenutno rasprodano. Za mnoge je povratak Persila značio povratak u normalan život i povratak mira.

1959

Persil 59 – Najbolji dosad

Prvi sintetički iznimno snažni deterdžent u Njemačkoj također je Henkelov
proizvod. Nazvan je Persil 59, po godini plasiranja na tržište. Sintetičke anionske površinski aktivne tvari, sredstvo za stvaranje više pjene i svjež miris bili su novi sastojci najboljeg Persila na svijetu. Nije se promijenila samo formula – ambalaža je također znatno promijenjena.

1965

Persil 65 – kontrolirana količina pjene i njega rublja

U 1960-im suvremene su se perilice s bubnjem našle u svim domovima brzinom munje. Deterdženti za rublje morali su se prilagoditi kako bi držali korak s tom inovacijom. Stoga je 1. siječnja 1965. Henkel na tržište plasirao novi Persil 65. Njegova posebna karakteristika su inhibitori pjene koji su služili za kontroliranje količine stvorene pjene kao funkcije temperature, što je bio važan preduvjet za strojno pranje rublja.

1970

Persil 70 - Nesumnjivo „najbolje od nas“

Persil 70 bio je bioaktivni, iznimno snažni deterdžent za borbu s najtvrdokornijimmrljama. Persil 70 nudio je njegu rublja do samih vlakana i za sve vrste tkanina, što je 1970-ih prije svega bila sintetika. Kad se Persil 70 pojavio u trgovinama s novodizajniranom ambalažom, nije bio dostupan samo u Njemačkoj već u gotovo čitavoj Europi.

1973

Persil – u njega se možete pouzdati

Henkel je ponovno promijenio i poboljšao formulu proizvoda. Po prvi se puta pojavio deterdžent koji sadrži sredstva za sprečavanje korozije koja su dodana kako bi se perilicu zaštitilo od hrđanja.
Predstavljen je novi slogan za promociju proizvoda koji će se zauvijek urezati u sjećanje ljudi: Persil – u njega se možete pouzdati.

1987

Persil Liquid – alternativa prašku za pranje rublja

Henkel je opet proširio Persilov asortiman, ovoga puta Persil Liquidom, proizvodom koji je bio revolucionaran za već postojeću tržišnu nišu.
Osobito visok udio surfaktanata ovaj je tekući deterdžent učinio vrlo moćnim sredstvom za odstranjivanje mrlja, čak i na niskim temperaturama do 60 stupnjeva Celzija.

1990

Persil Supra – Koncentrat čistoće

Henkel i dalje olakšava život kućanicama. Persil Supra je deterdžent za
rublje u pakiranju od 2 kg koji ima snagu klasičnog pakiranja Persila od 3 kg. To je moguće jer je deterdžent kompaktiran. Prašak deterdženta Persil Supra kompaktiran je, njegova je težina smanjena korištenjem učinkovitijih aktivnih sastojaka. Henkel je na tržište plasirao i Persil perfume-free, deterdžent za rublje koji ne sadrži mirise.

1991

Persil Color – Zaštita za jarke boje

1994

Persil Megaperls®, perle umjesto praška

Pet su godina Henkelovi istraživači nastojali pronaći način za visoko koncentriranje aktivnih sastojaka. Ključno je bilo otkriće potpuno nove tehnologije proizvodnje, a time i nove generacije deterdženata za rublje: perle umjesto praška. Sada se 290 mililitara klasičnog praška može zamijeniti sa samo 95 mililitara novog deterdženta za rublje.

1998

Persil Tabs: tablets for the washing machine.

Convenience is the magic word: How can we make washing as simple and convenient as possible for consumers? Henkel finds a solution here too: Universal detergent in tablet form. Persil Tabs are made up of highly concentrated active ingredients that are separated into two phases, clearly recognizable by the blue and the white side. The ready doses only have to be placed in the dispensing drawer – and the washing can begin.

1999

Persil Sensitive: za osjetljivu kožu

Kako bi se prilagodio potrebama ljudi koji imaju osjetljivu kožu i pate od alergija, Henkel se udružio s Njemačkom udrugom za alergije i astmu kako bi razvio proizvod koji ispunjava očekivanja pri pranju rublja, a istovremeno je vrlo nježan za kožu: Persil Sensitive.

2003

Novi PERSIL Power Perls s više aktivnog izbjeljivača

U listopadu 2003.godine izašao je na tržište Persil s novom formulom na bazi aktivnog izbjeljivača. Zahvaljujući novoj formuli Persil Power Perls u potpunosti uklanja i najtvrdokornije mrlje, tako da bijelo blista kao novo. Testovi su dokazali, da je Persil najbolji deterdžent za odstranjivanje mrlja od trave, čaja, kakaa, čokolade, krvi, mlijeka i jaja. Novi Persil pojavljuje se u tri varijante: Persil Power Perls, Persil Ocean Fresh Power Perls i Persil Color Perls.

2004

Suradnja sa Sašom i Rafom

U 2004. godini u Hrvatskoj se emitirao vrlo popularan pjevački talent show pod imenom Story SuperNova Music talent show. Mnogima poznati pobjednici showa, Rafael Dropulić, Rafo, pobjednik showa i Saša Lozar finalist, sudjelovali su u stvaranju TV oglasa za Persil Power Perls, kao i oglasa za druge elemente ove kampanje.

2005

Persil Sensitive

Ove godine lansirali smo na hrvatsko tržište Persil Sensitive, deterdžent inovativne formule koju karakterizira odlično uklanjanje svih vrsta mrlja bez opasnosti od kožnih alergija. Zahvaljujući specijalno razvijenom mirisu i  nedostatku bojila, ova jedinstvena formula nježna je prema koži i potrošači osjetljive kože ne moraju više brinuti! Persil Sensitive dermatološki je ispitan i preporučen od vrhunskih dermatologa.

2008

Persil Gold Plus

Nova formula Persila donosi ponovno novu dimenziju čistoće. Gold Plus formula sadrži visok udio sredstava za izbjeljivanje najtvrdokornijih mrlja kao što su mrlje od borovnice, tinte, crnog vina, čaja ili kave. Ujedno sadrži jedinstveni sastojak za uklanjanje masnih mrlja i novi enzim koji povećava učinkovitost u otklanjanju mrlja od čokoladnih napitaka, ketchupa, preljeva za salatu i sladoleda. Ova nova kombinacija sastojaka Persil Gold Plusa donosi najbolji Persil učinak do tada, koji garantira uštedu u pranju rublja jer nema potrebe za korištenjem dodatnih sastojaka za uklanjanje mrlja.

2009

Nova mirisna varijanta Persila - Nature Fresh

U okviru Persila Gold Plus, Henkel je lansirao najsvježiji Persil ikad – Nature Fresh. Persil Nature Fresh svojim mirisnim notama donosi doživljaj ljetnog jutra u prirodi. Bijelo rublje uz Gold Plus formulu postaje blještavo bijelo. Svjež miris osunčane livade idealan je za osobe koje vole miris i osjećaj prirode.

2009

Persil Cold Active formula

Novi Persil Cold Active sa revolucionarnom formulom koja se aktivira već na samom početku pranja, dok je voda još hladna. Zbog toga su čestice uklanjanja mrlja duže aktivne. Mrlje uklanja već na 30°C, i to bolje nego drugi deterdženti pri čak 60°C. Pomaže pri uštedi energije i novca jer vam omogućuje da rublje perete na niskim temperaturama, bez kompromisa za čistoću.

2011

Persil Expert: Najbolja Persil učinkovitost ikad

Henkel potvrđuje svoju predanost potrošačima u Srednjoj i Istočnoj Europi predstavljajući koncept boljeg pranja koji kombinira efikasnost, praktičnost i brigu o okolišu.
Zahvaljujući novim kapsulama za uklanjanje mrlja u formuli praška i tekućem uklanjaču mrlja u gel formuli (enzim Pectate Lyase) novi Persil Expert nudi potrošačima superiornu kvalitetu, veću učinkovitost te s toga i bolje pranje za savršenu čistoću.
Sa ovom inovacijom Persil Expert formula praška je postala tako jaka da potrošači mogu sada dozirati čak 20% manje: umjesto prijašnjih 100g, sada je dovoljno 80g deterdženta po pranju - što koristi i potrošačima i okolišu.

2012

Persil Black Gel:

Inovativni Persil Black Expert gel omogućuje sa svojom Black Fix Formulom specijalnu zaštitu boja tamne i crne odjeće, te učinkovito uklanjanje čak i tvrokornih mrlja. Sa novim Persil Black Expertom, crno nije samo prekrasno, nego i ostaje prekrasno…

Novi Persil Expert Duo-Caps: Dvostruka snaga za Vaše rublje

Prva unaprijed dozirana tekuća kapsula Persila u dva odjeljka pruža snažnu kombinaciju tekućih aktivnih tvari za uklanjanje mrlja i formule za sjaj za savršeno čisto rublje na najpraktičniji način.

2013

Persil Expert: Savršena čistoća već na 20°C

Inovativna formula sada nudi savršenu Persil čistoću već na 20°C. Dok Vi štedite energiju, Vaša bijela i obojena odjeća sjaje.

Persil Expert Duo-Caps; Freshness by Silan Color with Extra Freshness

Nova varijanta naših Persil Expert Duo-Capsa pruža dugotrajno iskustvo svježeg mirisa uz superiorne rezultate pranja.

2014

Persil Expert Lavender Freshness

Novi Persil Lavander Freshness sada omogućuje savršeno uklanjanje mrlja pri niskim temperaturama pranja s jedinstvenim mirisom lavande. Ovaj proizvod je dostupan u obliku praška, gela i gel kapsula.