Skip to Content

Najčešća pitanja

Košara sa složenim bijelim ručnicima

Što znače simboli u tablici doziranja? Što je tablica doziranja?

Tablica doziranja nalazi se na svakom pakiranju Persila, a na njoj možete vidjeti točnu količinu deterdženta potrebnu za pranje.

Doziranje ovisi o stupnju zaprljanosti rublja (prikazano u stupcima) i tvrdoći vode (prikazano u recima). Preporuke doziranja za sve proizvode marke Persil temelje se na opterećenju od 4,5 kg.

Kako saznati koja je točna doza?

Na svakom pakiranju proizvoda Persil nalazi se konkretna preporuka doziranja. Optimalna količina deterdženta ovisi o količini rublja u perilici, stupnju zaprljanosti i tvrdoći vode. Ako je zbog iznimno jakog zaprljanja potrebno pretpranje, odaberite najmanju preporučenu dozu.

Samo pravilnim doziranjem deterdženta možete pridonijeti zaštiti okoliša, uštedjeti novac i izbjeći nakupljanje naslaga deterdženta u perilici i tkanini.

Gdje mogu pronaći podatke o tvrdoći vode u svome području?

Ako ne znate tvrdoću vode u svojem području, informaciju zatražite od tvrtke zadužene za vodoopskrbu. Naš savjet: podatke za kontakt s tvrtkom za vodoopskrbu možete pronaći na računu za vodu ili na internetu. .

Što znači tvrdoća vode?

Tvrdoća vode označava količinu otopljenog kamenca u litri vode, mjerenu u milimolima kalcijeva karbonata (CaCO3). U Njemačkoj se, primjerice, tvrdoća vode obično se mjeri njemačkim stupnjevima (1 ºdH otprilike je 0,19 milimola CaCO3 po litri vode).

To je važno za utvrđivanje količine deterdženta za doziranje prema uputama na pakiranju.

Što znače stupnjevi prljavštine u tablici za doziranje?

Blago prljavo:
Nema vidljive prljavštine ni mrlja*. Na nekim se odjevnim predmetima može osjetiti miris tijela.

Primjeri: lagana ljetna i sportska odjeća (nošena samo nekoliko sati), majice, košulje, bluze (nošenje do 1 dan), posteljina i ručnici za goste (korišteni jedan dan).

 

Normalno prljavo:
Vidljiva prljavština i ili nekoliko svijetlih mrlja*.

Primjeri: majice kratkih rukava, bluze (natopljene znojem ili nošene više puta), donje rublje (nošeno 1 dan), ručnici, posteljina (korištena do jedan tjedan), prekrivači bez nikotinskih mrlja (korišteni do šest mjeseci)

 

Jako prljavo:
Jasno vidljiva prljavština i/ili mrlje*. Primjeri: kuhinjske krpe i ručnici za kuhinju, lanene salvete, dječji podbradak, dječja odjeća i odjeća za nogomet (s mrljama od trave i zemlje), odjeća za tenis (s mrljama od zemlje), radna odjeća (npr. one metalskih radnika, pekarska i mesarska odjeća koja se pere kod kuće)

 

Izuzetno prljavo:
Mnogo skorene prljavštine i/ili mrlja* koje su jasno vidljive te vjerojatno stare, odjeća s jakim mirisom.

Primjeri: stara prljavština i mrlje na stolnjaku, ručnicima, kuhinjskim krpama i kuhinjskim ručnicima, krpicama za čišćenje, krpama za pod, dječjim podbradcima, dječja, sportska i nogometna odjeća (jako zaprljana blatom, zemljom i travom), radna odjeća.

* Tipične mrlje

Mogu se ukloniti: čaj, kava, crno vino, voće, povrće

Sadrže proteine/ugljikohidrate: krv, jaje, mlijeko, škrob

Sadrže masnoće/ulje: lipidi, ulja/masti za kuhanje, umaci, petrolej, laštila

Pigmenti: čađa, zemlja, pijesak

Zašto preporučena doza ovisi o tvrdoći vode?

Pranje s premalo deterdženta za tvrdoću vode u tom području neće samo razviti sivkastu boju na tkanini tijekom vremena, već će tkanina izgubiti i druge osobine:

 
  • postupno će postati sve grublja
  • dobit će neugodan miris
  • zbog nakupljanja kamenca bit će teža i slabije će upijati
  • brže će se raspasti.
 
Jake nakupine kamenca nažalost se ne mogu ukloniti! Dakle, ako vam je važno da vaša perilica rublja i tkanine traju što dulje, morate upotrebljavati dovoljno deterdženta. „Manje“ u ovom slučaju nije „više“ i može postati vrlo skupo. Komponenta za omekšavanje vode u Persilu (kao i ostalim deterdžentima tvrtke Henkel) djeluje kako bi se spriječile gore navedene negativne posljedice. Potrebna količina deterdženta može se lako odrediti prema tablici doziranja na pakiranju proizvoda. Ako ne znate tvrdoću vode u svojem području, informaciju zatražite od tvrtke zadužene za vodoopskrbu.

Je li pametno zajedno prati jako i blago zaprljano rublje?

Jako i blago prljavo rublje ne bi trebalo prati zajedno. Za jako zaprljano rublje potrebno je  više deterdženta i viša temperatura pranja, dok se blago prljavo rublje može prati s malom dozom deterdženta i na temperaturi i od 20 ºC.

Zašto nije potreban dodatni omekšivač vode?

Ako se primjenjuju preporuke o doziranju, omekšivači vode nisu potrebni uz suvremene deterdžente Persil.

Svi proizvodi marke Persil namijenjeni su i za zaštitu od nakupljanja kamenca. Dakle, dodatni omekšivač vode više nije potreban.

Kako pridonijeti zaštiti okoliša pri pranju rublja?

Održivo pranje znači „pravilno“ pranje! To obuhvaća pravilno sortiranje rublja, pravilno tretiranje mrlja, pravilno punjenje perilice, odgovarajuću dozu deterdženta (prema stupnju zaprljanosti i tvrdoće vode) i odabir odgovarajućeg programa perilice rublja.

Zašto se preporučuje upotreba omekšivača rublja?

Omekšivač rublja kao što je Silan čini vaše rublje izuzetno mekim, mirišljavim te smanjuje statički elektricitet i pridonosi zaštiti rublja. Rublje oprano s omekšivačem brže se suši na užetu, kao i u sušilici, lakše se glača i ugodnije je za kožu jer tkanina ne grebe.

Koji je rok trajanja deterdženta?

Proizvodi za pranje i čišćenje nemaju rok trajanja, za razliku od prehrambenih proizvoda za koje postoji zakonska obveza o roku trajanja. Naši proizvodi za pranje i čišćenje mogu trajati mnogo godina ako se čuvaju na hladnom i suhom mjestu. No tekući se proizvodi za pranje i čišćenje rublja ne bi smjeli držati na vrlo niskim temperaturama, tj. ne smiju se izlagati mrazu.

Potrošači na temelju proizvodnog koda na proizvodima neće saznati informaciju o starosti proizvoda jer je to šifrirani kôd. Je li deterdžent još upotrebljiv, možete saznati po izgledu, mirisu i konzistenciji. Ako se praškasti deterdžent unutar kutije pretvori u tvrdi grumen, primjerice, to znači da je deterdžent apsorbirao mnogo vlage iz okolnog zraka. Više se ne može pravilno dozirati ni otopiti u vodi, pa se ne bi smio upotrebljavati.

Ako stari deterdžent poput onog koji je gore opisan i dalje „izgleda normalno“ i može se jednostavno dozirati i otopiti, slobodno ga koristite. No preporučujemo da odaberete dozu za jako zaprljano rublje jer se performanse određenih sastojaka, kao što su sredstva za izbjeljivanje i enzimi, mogu s vremenom smanjiti. Ako izgled i konzistencija proizvoda nisu u redu, odložite ih u otpad na odgovarajući način.

Kako prati odjeću od trapera?

Odjeća od trapera dulje će ostati lijepa i neće dobiti ružne bijele pruge (blijeđenje) ako u perilicu odjednom stavite samo tri para traperica i preokrenete ih.

Odaberite mali broj okretaja i odjeću perite proizvodom Persil Color Gel na programu za osjetljivo rublje. Istresite traperice odmah nakon pranja i objesite ih da se osuše.

Po čemu se Persil Color Gel razlikuje od drugih blagih deterdženata za šareno rublje?

Oba tipa deterdženta uglavnom su namijenjena za pranje šarenog rublja. Persil Color Gel idealan je za normalno do jako prljavo rublje koje se može oprati na programu za šareno rublje uz opterećenje od 4,5 kg rublja i više. Ovaj visokoučinkovit deterdžent u gelu i pri niskim temperaturama može ukloniti tvrdokorne masne mrlje. Nadalje, mrlje se mogu i izravno prethodno tretirati.

Blagi deterdženti za šareno rublje (npr. Perwoll Color) posebni su deterdženti za osjetljive šarene tkanine. Prioritet su održavanje tkanine i nježno čišćenje. Zato se za programe za osjetljivo rublje i lakše glačanje preporučuje maksimalno opterećenje od najviše 2,5 kg rublja.

Je li potrebno pretpranje?

Ne, obično nije potrebno. Izuzeci: izuzetno zaprljane tkanine, npr. radna, sportska, vrtlarska ili farmerska odjeća.

Koje deterdžente mogu koristiti za bijelo, šareno i osjetljivo rublje te za svilu i vunu?

Bijelo rublje 60 °C

Persil Universal
Persil Sensitive Gel

Šareno rublje 60 °C

Persil Color
Persil Sensitive Gel

Osjetljivo rublje 40 °C

Persil Sensitive Gel
Svila/vuna

Što učiniti u slučaju kad rublje otpušta boju?

Nove tkanine mogu otpuštati boju. Ako niste sigurni koliko su boje na tkanini postojane, najbolje je novu odjeću prati zasebno na maksimalnoj temperaturi od 40 °C. I šarene tkanine potrebno je razvrstati te odvojeno prati svijetle i tamne boje, tj. zajedno prati tkanine sličnih boja.

Kako tretirati mrlje od krema za kožu?

Poprskajte mrlju sredstvom za uklanjanje mrlja (koristite sprej na bazi benzena), a zatim operite odjeću Persil Color Gelom.

Odaberite dozu za „jako zaprljano“ rublje i za lokalnu tvrdoću vode te postavite najvišu moguću temperaturu pranja prema etiketi za održavanje. Ako je mrlja stara i prethodno je bila tretirana drugim proizvodima, možda ćete morati dvaput ponoviti postupak.

Kako tretirati mrlje od krema za sunčanje?

Mrlje od krema za sunčanje ljeti mogu biti među najtvrdokornijim mrljama. Što je veći SPF kreme, to je teže ukloniti mrlju. Ako prljavo rublje prije pranja dugo stoji u košari s prljavim rubljem, mrlje će biti vrlo teško ukloniti. U osobito tvrdokornim slučajevima mrlja se ponekad neće potpuno ukloniti.

Savjeti za uklanjanje mrlja:

Poprskajte mrlje sredstvom za uklanjanje mrlja (upotrijebite sprej na bazi benzena) i dobro natopite tkaninu.

Zatim operite, primjerice, proizvodom Persil Universal, uz dodatak sredstva za uklanjanje mrlja. Koristite najvišu moguću temperaturu pranja navedenu na etiketi odjeće i dozu deterdženta za „jako prljavo“ rublje.

No mrlja se nekad ne može ukloniti prvim pranjem. U tom slučaju ponovite gore navedene korake ili ostavite odjeću da se namače preko noći. Da biste to učinili, otopite otprilike 90 ml deterdženta Persil Universal i 105 ml sredstva za uklanjanje mrlja u 10 litara vode. U slučaju nježnih pastelnih boja potrebno je odlučiti je li važnije ukloniti mrlju ili očuvati boju odjeće. Ako tkanine pastelnih boja perete deterdžentom koji sadrži sredstvo za izbjeljivanje, boja može izblijedjeti.

Što učiniti ako se nakon pranja na rublju pojave tamne mrlje u obliku oblaka?

Takve mrlje često uzrokuju tzv. polikvati, koje se nalaze u brojnim proizvodima za kosu i drugim proizvodima. Mogu se nakupiti na površini tkanine i čvrsto se držati za vlakna. To im omogućuje da se pričvrste za prljavštinu koja se otpusti tijekom pranja.

Ako je doza deterdženta premala, te će mrlje biti jasno vidljive jer će se na tim mjestima nakupljati čestice prljavštine. Zbog gore opisanih svojstava polikvata takve je mrlje vrlo teško ili nemoguće ukloniti.

Pokušajte sljedeće:

U svakom slučaju, natopite odjeću u otopinu deterdženta na nekoliko sati. Ovisno o boji tkanine, koristite, primjerice, Persil Universal ili Persil Color te odaberite dozu za „jako zaprljano“ rublje u kombinaciji s velikom dozom sredstva za izbjeljivanje. Na kraju operite odjeću u perilici s velikom dozom gore spomenutih proizvoda (odgovarajućom za tvrdoću vode) na najvišoj mogućoj temperaturi navedenoj na etiketi na odjeći.

Kako ukloniti tvrdokornu mrlju s tkanine?

Ako se tvrdokorne mrlje ne uspiju ukloniti prvim pranjem, najbolje ih je prethodno tretirati prije sljedećeg pranja, a zatim dodati veću dozu deterdženta.

Druga je mogućnost da odjeću namočite u otopinu deterdženta preko noći ili odaberite program namakanja na perilici. Pripremite otopinu deterdženta tako da otopite približno 135 ml deterdženta Persil Universal ili Persil Color u otprilike 7,5 litara vode. Više pojedinosti pronaći ćete pomoću Persilova savjetnika za mrlje.

Što učiniti sa žutim mrljama koje ne izlaze nakon prvog pranja?

Te mrlje često sadrže pigmente, npr. iz kave, čaja, voća, povrća, začina, umaka, itd., koji nisu potpuno uklonjeni prvim pranjem. Te tvrdokorne žute do narančaste mrlje ostaju u tkanini nakon pranja ako je doza deterdženta bila premala.

Te se mrlje možda više neće vidjeti nakon pranja. Mogu se, primjerice, vratiti u izvorno stanje nakon nekog vremena zbog utjecaja kisika u zraku dok se tkanine, primjerice, čuvaju u ormaru za posteljinu. Pigmenti iz tih vrsta mrlja mogu se ukloniti deterdžentom Persil Universal (uz dozu za jako zaprljano rublje) u kombinaciji sa sredstvom za izbjeljivanje, pod uvjetom da je to dopušteno prema uputama s etikete za održavanje tkanine.

Za uklanjanje osobito tamnih ili starih mrlja obično je potrebno namočiti odjeću preko noći u otopini deterdženta s izbjeljivačem. Više pojedinosti pronaći ćete pomoću Persilova savjetnika za mrlje.

Što je važno kod deterdženta za osjetljivu kožu?

U slučaju deterdženata za osjetljivu kožu bitno je osigurati da deterdžent bude izuzetno blag za kožu. Zbog toga je Persil Sensitive isproban i testiran u ECARF-u, Europskom centru za istraživanje alergija, čime je potvrđeno da je pogodan za osobe s alergijama. Naš gel i Caps sadrže posebno razvijene mirise za osjetljivu i alergijama sklonu kožu bez bojila.

Može li se bijelo rublje dobro prati deterdžentima za osjetljivo rublje?

Da, čak i deterdženti blagi za kožu kao što je Persil Sensitive mogu poslužiti za savršeno čisto pranje bijelog rublja.

Moraju li osobe koje pate od alergija koristiti samo deterdžente bez mirisa?

Ne, mnogi alergičari koriste mirisne deterdžente, a dobro ih podnose i ljudi s kožnim alergijama. Alergičari koji ne podnose takve deterdžente trebaju odabrati proizvode koji ne sadrže mirise.

Nadalje, u skladu s direktivama Europske unije, određeni mirisi koji su češće povezani s alergijama navedeni su na oznaci na stražnjoj strani deterdženta. To pomaže potrošačima koji znaju da su alergični na te tvari da odaberu odgovarajući proizvod.

Mogu li alergičari koristiti samo deterdžente koji ne sadrže konzervanse?

To nije točno. Želimo vam objasniti zašto naši tekući deterdženti sadrže konzervanse. Dok kruti deterdženti i proizvodi za čišćenje kao što je Persil Sensitive ne mogu sadržavati konzervanse zbog svoga kemijskog sastava, u tekućim deterdžentima i proizvodima za čišćenje može biti potreban dodatak konzervansa kako bi se jamčila stabilnost proizvoda. Zato u Persil Sensitive Gel dodajemo konzervanse da bismo zaštitili proizvod, a i potrošače od mikroorganizama kao što su bakterije, gljivice i plijesni.

ECARF, Europski centar za istraživanje alergija, certificirao je Persil Sensitive kao deterdžent koji mogu koristiti alergičari. Što se tiče upotrebe konzervansa metilizotiazolinona, ECARF-ov pečat znači da se koristi samo vrlo mala doza koja je manja od količine koja uzrokuje nepoželjne reakcije. Saznajte više na web-mjestu ECARF-a. Nadalje, ECARF je proveo ispitivanja kojima je potvrđeno da se konzervansi potpuno ispiru prilikom pranja rublja u perilici. Ispitivanje je obuhvaćalo normalno opterećenje unutar bubnja perilice i upotrebu preporučene doze deterdženta.

To znači da oprano rublje ne može izazvati alergijsku reakciju.

Oba konzervansa korištena u deterdžentu Persil Sensitive Gel navedena su na etiketi na stražnjoj strani proizvoda u skladu s direktivama EU-a. Ti konzervansi moraju biti navedeni bez obzira na njihovu koncentraciju u proizvodu. To pomaže potrošačima koji znaju da su alergični na te tvari da odaberu odgovarajući proizvod.

Je li uz Persil Sensitive potrebna dodatna zaštita od nakupljanja kamenca?

Ne, kao i svi proizvodi Persil, Persil Sensitive već sadrži zaštitu od nakupljanja kamenca za meku i tvrdu vodu.

Je li moguće prati na niskim temperaturama i uštedjeti energiju s deterdžentom Persil Sensitive?

Da, Persil Sensitive djeluje na temperaturama i od 20 ºC.

Trebaju li alergičari koristiti manje deterdženta nego što je preporučeno na pakiranju Persil Sensitive?

Ne, Persil Sensitive uvijek treba dozirati prema tvrdoći vode i stupnju zaprljanja rublja.

Može li se deterdžentom Persil Sensitive prati i šareno rublje?

Za šarenu odjeću preporučujemo Persil Sensitive Gel.

Može li se Persil Sensitive kupiti samo na ograničenim prodajnim mjestima?

Ne, Persil Sensitive može se kupiti na brojnim prodajnim mjestima kao što su trgovine miješanom robom, drogerije i supermarketi.

Koji bi deterdžent trebale koristiti osobe s osjetljivom kožom, alergijama ili neurodermitisom?

To ovisi od osobe do osobe i nemoguće je dati općeniti odgovor. Potrošači na etiketi na stražnjoj strani ambalaže proizvoda mogu pronaći informacije o sastojcima, npr. koje mirise ili konzervanse deterdžent sadrži. To pomaže potrošačima koji znaju da su alergični na te tvari da odaberu odgovarajući proizvod.

Persil Sensitive isproban je i testiran u ECARF-u, Europskom centru za istraživanje alergija, čime je potvrđeno da je pogodan za osobe s alergijama. I gel sadrže posebno razvijene mirise za osjetljivu i alergijama sklonu kožu bez bojila.

Kako prati odjeću za bebe?

Razvrstajte rublje na bijelo, svijetle i tamne boje. Bijelo rublje perite odvojeno. Perite rublje programom s visokom temperaturom / za šareno rublje pomoću deterdženta Persil Sensitive ili Persil Sensitive Gel. Prilikom doziranja deterdženta pazite na stupanj nečistoće rublja.

Za koje su vrste rublja prikladne različite vrste deterdženata Persil Sensitive?

Persil Sensitive prikladan je za bijelo rublje i rublje koje ne otpušta boju, a Persil Sensitive Gel posebno je izrađen za osjetljivo rublje i rublje nepostojanih boja.

Koji su materijali idealni za osjetljivu kožu?

Odjeća koja dolazi u dodir s osjetljivom kožom treba biti izrađena od čistog, netretiranog pamuka ili svile uz minimalno bojanje. Vuna i sintetička vlakna mogu iritirati kožu, pa se ne preporučuju.

Treba li odjeću za bebu oprati prije prvog nošenja?

Da, odjeću za bebe potrebno je oprati na najvišoj mogućoj temperaturi prije prvog nošenja kako biste uklonili kemikalije i štetne tvari koje tkanina može sadržavati.

Mora li se odjeća za bebe prati zasebno?

Ne, odjeća za bebe može se jednostavno dodati u normalno rublje i prati na najvišoj temperaturi preporučenoj na etiketi.

Što znače novi GHS piktogrami na Henkelovim Persil proizvodima

Daljnje informacije o Global Harmonized Systems (GHS) simbolima ili piktogramima na Henkel Persil proizvodima možete naći na http://ghs-hinweise.henkel-waschmittel.de/