Skip to Content

Najčešći problemi s bebinom kožom

Majka, otac i beba u bijelom, a pored proizvodi Persil i Silan Sensitive

Najčešći problemi s bebinom kožom

Bebina je koža tanka, osjetljiva i nezrela, pa se mnogo brže nadraži, što uzrokuje osipe, crvenilo i suhoću. Vašoj bebi to je vrlo neugodno, pa čak i bolno. Pogledajte popis najčešćih kožnih bolesti u beba.

Atopijski dermatitis nasljedan je i može se pojaviti već u trećem mjesecu života, obično na koži lica, a ponekad na koljenima i na pregibu ruke. Koža je crvena i suha, ljušti se i svrbi. Tvari kao što su sapun i vuna te alergeni u hrani ili peludi mogu pogoršati ekcem, što zahtijeva prikladno liječenje.

Seboreja je osip koji se obično javlja na tjemenu (u tom obliku poznat je pod engleskim nazivom cradle cap), a u ozbiljnijim slučajevima pojavljuje se i na vratu, pazuhima ili pelenskom području. Najčešće ga dobivaju bebe stare do šest mjeseci. Može izgledati kao debele, žute ili krastave ljuske. Može biti neugodan, no obično ne uzrokuje svrbež.

Intertrigo je osip koji se većinom nalazi u bebinim kožnim naborima, posebice na pelenskom području. Obično se javlja u bucmastih beba mlađih od šest mjeseci. To je crven, upaljen i mokar osip koji najgore izgleda u kožnim naborima. Vaša beba možda ga neće uopće primijetiti ili joj može prouzročiti bol, ovisno o količini trenja između dvaju slojeva kože na pogođenom dijelu tijela.

Miliarija, osip koji uzrokuje osjećaj bockanja i peckanja, može se pojaviti na licu, vratu, leđima ili stražnjici, a izgleda kao male crvene kvržice.

Kontaktni dermatitis reakcija je kože na nešto s čime je vaša beba došla u dodir.