Skip to Content

Mogu li moji proizvodi nadražiti kožu?

Majka, otac i beba u bijelom, a pored proizvodi Persil i Silan Sensitive

Mogu li moji proizvodi nadražiti kožu?

Naša koža nema neutralnu pH vrijednost. U kemiji pH vrijednost omogućuje mjerenje kiselih ili bazičnih svojstava otopine. Što je vrijednost niža, to je otopina kiselija. Neutralna pH vrijednost iznosi 7, a pH kože (otprilike 5,5 u uobičajenom stanju) blago je kiseo. Međutim, konvencionalni sapuni, koji su često proizvedeni na bazi natrijevih soli masnih kiselina, imaju višu bazičnu pH vrijednost, što može povisiti pH kože, nadražiti kožu i učiniti je osjetljivijom. Dakako, to se odnosi i na deterdžente za vrijeme dodira s kožom jer su surfaktanti njihov glavni sastojak.

 

Surfaktanti

Glavna komponenta svakog deterdženta za pranje rublja je surfaktant, koji pospješuje prodiranje vode u tekstilnu tkaninu radi odstranjivanja čestica prljavštine koje se nalaze u tkanini. Surfaktanti djeluju na površinu kože i mogu uzrokovati njezinu suhoću. To kožu čini osjetljivijom na ostale sastojke kao što su enzimi, boje, parfemi itd., što u osjetljivih osoba može uzrokovati nadraženost kože.

 

Ostaci deterdženta

Iako nisu vidljivi, ostaci deterdženta mogu se zadržati na rublju. Primjerice, zbog nedovoljnog ispiranja. Vjerojatnost da će ostaci deterdženta uzrokovati alergije je mala, no ipak postoji. Prema najnovijim istraživanjima, takve reakcije većinom nastaju zbog ostataka tvari od proizvodnje i impregnacije tekstila. Stoga se prije prvog nošenja preporučuje pranje odjeće.

 

Koji su simptomi reakcije kože na proizvod za pranje rublja?

Lokalna upala: koža može postati crvena i suha, a u nekim slučajevima može doći do osjećaja peckanja ili zatezanja. Rijetko dolazi do svrbeža. Nadalje, reakcija je ograničena na područje u kojemu je koža došla u dodir s deterdžentom (npr. tijekom ručnog pranja). Ručno pranje posebice može uzrokovati nadraženost kože u osoba s osjetljivom kožom.

 

Što učiniti ako sumnjate da deterdžent uzrokuje nadraženost?

Prije svega trebate deterdžent blag za kožu stoga zamjenite taj proizvod deterdžentom koji je prikladan za osjetljivu kožu. Ako reakcije nestanu, problem je riješen. Međutim, uzrok nadraženosti kože nije uvijek proizvod za pranje rublja. U slučaju dvojbe obratite se svojem dermatologu.