Skip to Content

Proizvodi za pranje rublja, složeniji nego što mislite!

Majka, otac i beba u bijelom, a pored proizvodi Persil i Silan Sensitive

Proizvodi za pranje rublja, složeniji nego što mislite!

Sastav deterdženta složen je jer je riječ o proizvodu koji ima mnogo zadaća: savršeno odstranjivanje mrlja s različitih vrsta tekstila (pamuk, vuna, sintetički materijali...), očuvanje tkanina, smanjenje tvrdoće vode, davanje svježeg mirisa rublju i istovremeno očuvanje okoliša. Stoga proizvodnja sredstva za pranje rublja zahtijeva opsežno istraživanje.

Koji su glavni sastojci deterdženta?

Glavni sastojci deterdženta za pranje rublja su surfaktanti, sredstva za omekšavanje vode, sredstva protiv ponovnog taloženja, enzimi i sredstva za izbjeljivanje.

Surfaktanti imaju ključnu ulogu

jer pomažu pri močenju tekstilne tkanine i odstranjivanju čestica prljavštine koje se nalaze u njoj. Djeluju posebno snažno na masnoću i formiraju micele kako bi se spriječilo ponovno prianjanje prljavštine. Najtradicionalniji sastojak koji djeluje kao surfaktant je sapun.

Enzimi

Enzimi su odgovorni za mrlje od hrane kao što su kakao, žumanjak itd. Djeluju rastavljanjem molekula mrlja u sitne čestice, čime se mrlje lakše rastapaju u vodi. Postoji nekoliko skupina enzima (amilaza, proteaza, lipaza itd.) koje djeluju na određene vrste mrlja.

Sredstva za izbjeljivanje

Natrijev perkarbonat sredstvo je za izbjeljivanje koje oksidira i odstranjuje mrlje od, primjerice, kave, čaja i soka.

Sredstva za omekšavanje vode

sprječavaju taloženje kamenca na rublju. To je važno jer bi kalcij inače uzrokovao sivi sloj na rublju.

Omekšivači za tkaninu

dodaju se rublju u zadnjem ciklusu ispiranja radi omekšavanja odjeće i smanjivanja elektrostatičkog naboja. Mnogo proizvoda sadržava parfeme kako bi se odjeći i posteljini dao miris. Omekšivači čine odjeću mekšom, a time i ugodnijom za nošenje, posebice ljudima s osjetljivom kožom ili djeci. Međutim, potrebno je pažljivo odabrati proizvod.