Skip to Content

Kako ukloniti mrlje s tkanine

Mrlje nastaju kad ih najmanje očekujete i ponekad vam mogu upropastiti dan. Ili je to barem do sada tako bilo. Iako će mrlja uvijek biti, bez obzira koliko se vi trudili da ih izbjegnete, ne morate zbog toga biti ljuti i njih više nije teško ukloniti. S pravilno odabranim deterdžentom Persil  možete ih ukloniti sa svih vrsta tkanina.

Složene traperice i šarene majice pored crvenih tenisica

Općenito o mrljama na tkaninama

Svi se mi cijeli život borimo s različitim vrstama mrlja koje želimo odstraniti. Različite vrste mrlja koje mogu zaprljati hlače, košulje, ženske bluze i jakne nastaju od dezodoransa, znoja i znoja ispod pazuha, vlage i plijesni, krvi, masti i ulja. Kako biste mrlju potpuno odstranili važno je znati o kakvoj se vrsti mrlje radi.

Kako ukloniti mrlje s posebnih vrsta tkanina

Text missing

 

Uklanjanje mrlja s kože

Kožne jakne, hlače i kapute treba obično prati samo jednom godišnje. Ali, ako vam se po kožnoj odjeći slučajno prolije umak, poželjet ćete ju očistiti što je moguće brže. Za kožu je najbolji odabir tretiranje samog mjesta. Ovisno o mrlji, uklonite što je moguće više tekućine iz mrlje ili viška čvrste tvari. Deterdžent Persil pomiješajte s toplom vodom i nanesite na mrlju. Mrlju operite mokrom krpom. Na kraju na tretirano područje nanesite balzam za kožu, kako bi materijal ostao mekan i savitljiv.

Uklanjanje mrlja s poliestera

Kad perete odjeću od poliestera deterdžent Persil  koristite samo za tretiranje prije pranja i uklanjanje mrlja. Izbjeljivač i ostale otopine iz kućne radinosti mogu oštetiti tkaninu i napraviti više štete nego koristi.

 

Uklanjanje mrlja sa svile

Svila je osjetljiva tkanina koja se pere ručno ili se odnosi na pranje u specijaliziranu čistionicu. Ako imate mrlju, obradite ju prije pranja deterdžentom Perwoll Wool & Silk (CEE), kojim možete tretirati različite vrste mrlja, a da pritom ne oštećujete tkaninu.

 

Uklanjanje mrlja s antilopa

Antilop je vrsta kože s uzdignutim, „mucastim“ vlaknima. Kad se antilop zaprlja, mrlja će oštetiti baršunastu površinu. Vrlo često trebat ćete svoju odjeću i predmete izrađene od antilopa dati na čišćenje u specijaliziranu čistionicu kako bi vam tamo očistili mrlju i obnovili kožu. Međutim, ako ste mrlju odlučili očistiti sami, najprije pomoću čiste, bijele krpe iz mrlje upijte što je moguće više vlage. Zatim na to mjesto nanesite malo deterdženta i vode. Očistite mokrom krpom i upijajte dok se ne osuši. Osušite na zraku i provjerite je li mrlja nestala. Kako biste obnovili sloj koji je bio zaprljan, nakon čišćenja iščetkajte ga četkicom za antilop.

Uklanjanje mrlja s pamuka

Pamuk je izdržljiva vrsta tkanine. No, baš zbog činjenice da ova tkanina diše, na njoj se lakše stvaraju mrlje od znoja i one ispod pazuha. U većini slučajeva, tretiranjem deterdžentom Persil  prije pranja i pranjem na visokim temperaturama, ove mrlje obično nestaju.

 

Uklanjanje mrlja s lana

Poput pamuka i lan je tkanina koja diše što ju čini idealnom za ljetnu odjeću. Zahvaljujući svojoj propusnosti, može se mnogo lakše zaprljati nego neke druge tkanine. Kako biste te mrlje uklonili, možda će vam za tretiranje prije pranja trebati više vremena. Kako bi se deterdžent Persil dobro upio u ovu tkaninu, možda će ga biti potrebno ostaviti da djeluje i do jedan sat. Ne zaboravite provjeriti etiketu na odjevnom predmetu kako biste bili sigurni da ga perete na ispravnoj temperaturi. 

 

Uklanjanje mrlja s vune

Baš kako i svila, vuna je osjetljiva tkanina i u perilici rublja može se zamrsiti. Zbog toga je važno provjeriti etiketu na odjevnom predmetu i ako ima mrlja vidjeti treba li ga prati ručno ili odnijeti u specijaliziranu čistionicu. Kako biste s vune uklonili bilo kakvu mrlju, učinite to što je brže moguće. Upijte mrlju pomoću vode i deterdženta Persil kako se ne bi osušila i trajno upila u vunena vlakna.

 

Uklanjanje mrlja s ostalih vrsta tkanina

Bez obzira koju vrstu tkanine tretirate, uvijek provjerite etiketu na odjevnom predmetu da vidite može li se prati u perilici rublja i na kojoj temperaturi. Neke tkanine, poput kašmira, satena, žoržeta, šifona, umjetne svile i viskoze, vrlo su osjetljive i moraju se prati ručno.

Sintetički materijali, primjerice plastika, acetat, najlon i spandeks otporni su na mrlje na bazi vode i dovoljno su otporni na pranje u perilici rublja. To znači da njihove mrlje možete brzo i jednostavno ukloniti ako djelujete dovoljno hitro. Mikrofibra se kod uklanjanja mrlja može prati u perilici rublja i ručno, ali se ne smije prati s ostalim vrstama tkanina.

 

Uklanjanje posebnih vrsta mrlja s tkanina

Mrlje od tekućina: vino, kava i čaj, voda, tinta i kemijska olovka i krv

 • upijte mrlju kako biste uklonili što je moguće više tekućine
 • okrenite tkaninu naopako i poleđinu isperite hladnom vodom
 • nanesite deterdžent Persil
 • operite i isperite

Krute i polu-krute tvari: mrlje od povrća, voća, senf, kečap i umaci, povraćanje, mast i ulje

 • žlicom ostružite što je moguće više mrlje s tkanine
 • višak upijte pomoću čiste bijele krpe
 • nanesite deterdžent Persil
 • operite i isperite

Mrlje od prašaka i vlage: kurkuma, vlaga i plijesan, šminka

 • iščetkajte prašak ili protresite tkaninu kako biste uklonili što je moguće više praška (izađite van, kako biste što manje zaprljali prostoriju)
 • nanesite deterdžent Persil
 • operite i isperite

 

Posebni uvjeti za mrlje na tkanini: kako ukloniti suhe mrlje

Vjerojatno ste već primijetili da se stare i suhe mrlje mnogo teže čiste od svježih. Ako na mrlji ima bilo kakvih čvrstih materijala, najprije ih žlicom ostružite s tkanine. Zatim odjevni predmet stavite u mješavinu deterdženta Persil i tople vode. Ostavite tkaninu da se prije pranja namače nekoliko sati ili čak preko noći.

 

Uklanjanje mrlja s tkanine: korak po korak

 1. Odaberite sredstvo za uklanjanje mrlja primjereno za vrstu i boju vaše tkanine
 2. Tretirajte mrlju prije pranja, a ako je potrebno, tvrdokorne i suhe mrlje ostavite da se namaču
 3. Tkaninu operite u perilici rublja ili ručno
 4. Provjerite mrlju nakon pranja kako biste vidjeli je li nestala

 

Odabir deterdženta

Pri odabiru deterdženta vodite računa o vrsti i boji tkanine te svakako proučite etiketu na odjevnom predmetu. Koristite:

 • za šareno rublje, Persil Color  ili Persil Color Gel
 • za bijelo rublje, Persil Regular ili Persil Power Gel.
 • za fine i osjetljive tkanine Perwoll Wool & Silk (CEE)

 

Tretiranje mrlje prije pranja

Žlicom ili tupim nožem ostružite višak čvrste mrlje. Preostalu tekućinu upijte papirnatim ručnikom ili čistom bijelom krpom. Tkaninu okrenite naopako i poleđinu isperite hladnom vodom. Deterdžent Persil nanesite na prednji dio mrlje i lagano ga utrljajte. Neka odstoji samo nekoliko minuta i zatim isperite.

 

Pranje i ispiranje

Odjevni predmet operite što je brže moguće na najtoplijoj temperaturi sigurnoj za tkaninu. Upute potražite na etiketi proizvoda. Za ciklus pranja upotrijebite isti deterdžent Persil.

 

Provjeravanje mrlje

Kad je odjevni predmet opran, provjerite je li mrlja nestala. Ako nije, ponovite postupak tretiranja prije pranja i pranje.

Pokušavate se riješiti tvrdokornih mrlja? Vrsta tkanine koju imate može zahtijevati drugačije korake, no pravilnim odabirom deterdženta Persil, moguće je ukloniti gotovo sve mrlje na gotovo svim tkaninama.

 • Pletnena košarica puna bijelog rublja.

  Najčešća pitanja

 • Savjeti za pranje

  Savjeti za pranje rublja

 • Pletnena košarica puna bijelog rublja.

  Najčešća pitanja

 • Savjeti za pranje

  Savjeti za pranje rublja

Više proizvoda
 • Proizvod Persil gel za bijelo rublje

  Persil Power Gel

 • Proizvod Persil prašak za bijelo rublje

  Persil Regular Prašak

 • Proizvod Persil gel za obojano rublje

  Persil Color Gel

Ostali članci
 • Kako ukloniti mrlje od makeup-a i ruža za usne

  Kako ukloniti mrlje od makeup-a i ruža za usne