Skip to Content

Uronite u povijest Persila

Od 1907.

Detalj vintage reklamnog plakata za Persil: Žena u bijeloj haljini i šeširu te drži paket Persil na zelenoj pozadini.

Persil, prvi njemački samodjelujući deterdžent.

1907. godine Henkelovi kemičari uspjeli su donijeti revoluciju u pranje rublja. Kombinirali su natrijev silikat s natrijevim perboratom, što pri kuhanju rublja otpušta sitni biserni kisik. Za razliku od klora koji se dotad upotrebljavao, time se postigao efekt izbjeljivanja koji je nježan za tkaninu i bez mirisa, a izbjeglo se i suvišno naporno ribanje, izvrtanje i trljanje rublja. Rođen je prvi samodjelujući deterdžent: Persil. Prvi oglas objavljen je 6. lipnja 1907. u düsseldorfskim novinama. Zatim je Persil dospio u trgovine pakiran u tanke kartonske kutije s omotom od tiskanog papira koje su se ručno punile.

Pokreće se reklamna kampanja za Persil s bijelom damom.

A tko još ne poznaje damu u bijelom s pakiranjem Persila u lijevoj ruci? Potječe iz studija poznatog berlinskog karikaturista Kurta Heiligenstaedta. 1922. angažiran je da dizajnira poster za Persil. Weisse Dame nije proizvod njegove mašte, nego je riječ o njegovoj 18-godišnjoj djevojci. Heiligenstaedt s njom odlazi u kupnju bijele haljine u robnoj kući na Alexanderplatzu, a ona mu pozira s firentinskim šeširom i pakiranjem proizvoda. Od tada se taj dizajn nalazi na emajliranim znakovima, posterima, zabatima i uličnim satovima. Weisse Dame s vremenom se mijenjala po tipu žene i u skladu s modnim smjerovima, ali je ostala središnji reklamni lik Persila dugi niz desetljeća.

Rat je završio, Persil se vratio.

Svi kao da su samo to čekali: tek što se Persil vratio u trgovine nakon završetka Drugog svjetskog rata, brzo je rasprodano 75 posto zaliha. Za mnoge je ljude Persil značio povratak na staro, ponovni mir. „Persil ponovno dolazi iz Düsseldorfa“ najavljivao je ogromni reklamni natpis iznad rajnskog mosta. Naziv proizvoda ponovno je zasvijetlio diljem Njemačke na neonskim znakovima, barjacima i posterima. Formula deterdženta tek se neznatno promijenila: dodani su vizualni posvjetljivači koji su rublju davali još čišću bjelinu.

Persil 59 – najbolji Persil ikad proizveden.

Prvi sintetički deterdžent za jako onečišćeno rublje u Njemačkoj također je napravljen u tvrtki Henkel. Naziv mu je Persil 59 prema godini stavljanja na tržište. Sintetički anionski sufaktanti, pospješivači pjenjenja i svjež miris novi su sastojci najboljeg Persila ikad proizvedenog. Barem je tako zvučalo reklamno obećanje dano potrošačima putem tiska, radija i TV oglašavanja. Prvi je put profesionalna agencija za oglašavanje odgovorna za izgled robne marke. Osim formule, promijenjen je i vizualni izgled pakiranja Persila.

Persil 70 – sasvim jasno „naš najbolji“.

1970. prvi je put provedena promidžbena kompanja „naš najbolji“ uz ogroman uspjeh. Otad je gotovo je nemoguće zamisliti Persilov oglas bez crvene vrpce koja sad redovito ukrašava najbolji Persil svojeg doba. Kad je Persil 70 stigao u trgovine s novim dizajnom pakiranja, nije više bio dostupan samo u Njemačkoj, već i u cijeloj Europi.

Persil. Znate što dobivate.

Stavljanjem na tržište ovog novog Persila naziv proizvoda na pakiranju dolazi bez dodatka godine, kao što je dotad bilo pravilo. Umjesto toga, u robnu se marku uvodi novi slogan koji će se zadržati još dugo nakon toga. Persil. Znate što dobivate.

Persil bez fosfata – napredak za okoliš.

U osamdesetim godinama 20. stoljeća zaštita okoliša postaje vrlo važna tema. U Henkelu već ima dugu povijest: već početkom 1950-ih postojali su pokušaji istraživanja biološke razgradivosti surfaktanata. 1966. godine nastao je istraživački projekt „Zamjena fosfata“. Razlog je to što surfaktanti, koji otpuštaju prljavštinu s rublja, i fosfati, koji omekšavaju vodu, zagađuju vode. Uspjeli su razviti surfaktante koji su lakše biološki razgradivi. A za fosfate su istraživači čak pronašli zamjenski materijal: zeolit A (Sasil®). Patent je registriran 1973.

Tekući deterdžent Persil – alternativa prašku.

Henkel je ponovno uspio proširiti liniju proizvoda Persil – ovaj put proizvodom koji će donijeti pravu revoluciju u već postojeću nišu tržišta deterdženata: tekući deterdžent Persil.

Persil Sensitive: za osobe s osjetljivom kožom.

Henkel je s njemačkom udrugom Deutscher Allergie- und Asthmabund razvio proizvod koji je uz prilagođeno pranje iznimno nježan prema koži, a namijenjen je osobama s osjetljivom kožom ili koje pate od alergijskih reakcija: Persil Sensitive.

Persil Color – „povećana snaga pri 40 °C“.

Te godine Persil je razvio novi Persil Color, koji već pri 40 °C uspješnije uklanja tvrdokorne mrlje, dok je istodobno nježan prema vlaknima, obliku i boji rublja.

Persil s daškom Silana.

Persil donosi kombinaciju temeljite čistoće s daškom Silana za poseban miris i mekoću – jedinstven doživljaj ugode u svježoj odjeći: inovativna verzija Persila „s daškom Silana“ upotpunjuje liniju vodećeg njemačkog deterdženta pružajući nov osjećaj čistoće, mekoće i svježine.

Persil obilježava 100. obljetnicu.

Persil slavi svoju 100. obljetnicu i na tržište stavlja novi, moderni dizajn i poboljšane formule.

Persil GOLD s formulom za hladno pranje.

Persil Gold ispunjava najviše zahtjeve kvalitete deterdženta. Zahvaljujući formuli za hladno pranje, pruža blistavu čistoću i zadržava sjaj boja na odjeći čak i pri pranju na vrlo niskim temperaturama. Osim toga, štedi energiju i štiti okoliš.

Samo čisto rublje istinski blista.

Upravo zato od veljače 2011. imamo Persil s novom formulom za sjaj. Uklanja čak i najmanje čestice kamenca i prljavštine te rublju vraća sjaj. Na taj način rublje ne samo da zadržava svoju ljepotu, nego i blista kao prvog dana. A na novom živopisnom dizajnu odsad blistaju i oznake.

Jednostavno savršeno: Persil Caps.

S proizvodom Persil Caps Henkel postiže novi uspjeh u istraživanju i razvoju inovativnih deterdženata. Prvi je put moguće staviti unaprijed izmjerenu količinu tekućeg deterdženta izravno u bubanj. Mali se jastučići potpuno otapaju tijekom pranja i daju savršen rezultat.

Power-Mix kapsule

Persil ide korak dalje i po prvi puta lansira kapsulu koja ujedinjuje najbolje od dva segmenta: gel i prašak - Persil Power-Mix kapsule.