Skip to Content

Kako ukloniti mrlje od crnog vina

Čaša crnog vina na kraju napornog dana može vas opustiti i, mnogi liječnici tvrde, zaista vam čini dobro. Međutim, mrlje od crnog vina jednostavno nastaju udarcem o stol ili nepažljivim pokretom ruke. Pobrinite se za mrlju prije nego se stigne upiti. Evo što trebate učiniti.

Prolivena čaša crnog vina

Vrste mrlja od crnog vina

Postoji mnogo različitih vrsta vina. Neke dobro idu uz odrezak, neke uz ribu, a neke su najbolje uz jela od tjestenine. Bilo da pijete shiraz, merlot, Syrah, Malbec, crni pinot i vino rosé, morate biti sigurni da znate što treba učiniti ako se stvori mrlja. 

 

Uklanjanje mrlja od crnog vina: korak po korak

 1. daberite deterdžent i sredstvo za uklanjenje mrlja od vina Persil
 2. Mrlju brzo tretirajte prije pranja, ali nemojte ribati
 3. Operite na najtoplijoj temperaturi dopuštenoj za tkaninu, navedenoj na etiketi na odjevnom predmetu
 4. Provjerite je li mrlja od crnog vina nestala

 

Odabir sredstva za uklanjanje mrlja od vina i deterdženta

Odaberite deterdžent i sredstvo za uklanjanje mrlja namijenjeno uklanjanju nečistoće, mrlja i naslaga, primjerice Persil Color Gel za ili Persil Power Gel za bijelo rublje. Prije nego odjevni predmet stavite u perilicu rublja ili nanesete deterdžent Persil, uvijek pogledajte etiketu i provjerite može li se prati u perilici.

 

Brzo tretiranje mrlje prije pranja

Kod crnog vina, što brže djelujete vjerojatnije je da ćete se uspjeti riješiti mrlje. Znači, čim se vino prolije, papirnatim ručnicima upijte što je moguće više tekućine. Mrlju nemojte ribati; time ćete sve samo još više pogoršati. Nakon što ste uklonili svo vino koje ste mogli, nanesite deterdžent i sredstvo za uklanjanje mrlja.

Pranje tkanine

Isperite sredstvo za ukljanjanje mrlja, zatim odjevni predmet operite u vrućoj vodi. Temperaturu vode prilagodite vrsti tkanine. Na etiketi s uputama za održavanje provjerite preporučenu temperaturu.

Provjerite mrlju

Ako je mrlja od vina jako duboka ili se uspjela upiti, tretiranje možda neće uspjeti u prvom pokušaju. Nakon pranja, provjerite kako biste se uvjerili da je mrlja nestala. Ako nije, ponovite postupak tretiranja prije pranja i pranje. Kod tvrdokornih mrlja, odjeću možete namakati u mješavini deterdženta Persil i vode. 

 

Uklanjanje mrlja od crnog vina s posebnih vrsta rublja i tkanina

Kad crno vino morate odstraniti iz traperica, stolnjaka, kožnih garnitura ili bilo koje druge vrste tkanina, ranije navedeni postupak obično djeluje. Ako se tkanina ne može prati u stroju, tretirajte mjesto s mrljom i prije sušenja na zraku isperite sa što je moguće manje vode.

Ako imate osjetljive tkanine, poput vune, antilopa ili svile, mrlju tretirajte s deterdžentom Power Care i zatim ručno operite.

 

Uklanjanje mrlja od crnog vina s bijele odjeće i kućanskog tekstila

Crvena boja pomiješana s bijelom daje ružičastu, a to nije boja koju želite vidjeti na svojim stolnjacima i bijelim trapericama. Ako na bijeloj odjeći imate mrlju od crnog vina, kako biste se u potpunosti riješili mrlje, djelujte brzo primjenjujući ranije navedene korake. S propusnim tkaninama, poput lana i pamuka, ostavite deterdžentu i sredstvu za uklanjanje mrlja dovoljno vremena da prodru u vlakna i zahvate cijelu mrlju.

 

Uklanjanje starog i osušenog crnog vina

Stare, osušene mrlje od vina mnogo se teže čiste od svježih, no ni to nije nemoguće. Prvo što morate učiniti je tkaninu namočiti u toplu vodu. Time će mrlja oživjeti. Zatim ju tretirajte prije pranja na uobičajeni način, tako da deterdžent Persil lagano utrljate u mrlju. Ostavite da se upija oko 30 minuta i isperite toplom vodom. Ponovno namočite u vrućoj vodi i isperite hladnom. Operite odjevni predmet i ostavite ga da se osuši na zraku. Ponovite onoliko puta koliko je potrebno da cijela mrlja nestane.

 

Prirodna sredstva za uklanjanje mrlja od crnog vina

Prirodna sredstva za uklanjanje mrlja mogu djelovati kod uklanjanja nekih mrlja, ali obično nisu najbolje rješenje. Mnoge od njih, poput soli, bezalkoholnih napitaka i hladnog mlijeka, treba ostaviti da djeluju satima, a pitanje je hoće li djelovati uopće. Drugi pak, poput soka od limuna i vodikovog peroksida mogu promijeniti boju mjesta na kojem se nalazi mrlja. S deterdžentom i sredstvom za uklanjanje mrlja Persil stvari stoje drugačije. Oni su napravljeni kako bi uklanjali nečistoću, naslage i mrlje.

Imate mrlju od vina na košulji ili stolnjaku? Koristite Persil i slijedite naše savjete i mrlja će ubrzo nestati.

 • Pletnena košarica puna bijelog rublja.

  Najčešća pitanja

 • Savjeti za pranje

  Savjeti za pranje rublja

 • Pletnena košarica puna bijelog rublja.

  Najčešća pitanja

 • Savjeti za pranje

  Savjeti za pranje rublja

Više proizvoda
 • Proizvod Persil gel za bijelo rublje

  Persil Power Gel

 • Proizvod Persil prašak za bijelo rublje

  Persil Regular Prašak

 • Proizvod Persil gel za obojano rublje

  Persil Color Gel

Ostali članci
 • Kako ukloniti mrlje od kave i čaja?
  Uklanjanje mrlji od kave i čaja