Skip to Content

Uklanjanje mrlje od kave i čaja

Kava i čaj su najpopularniji napitci u cijelom svijetu. Možda ste pili čašu vruće jutarnje kave prije odlaska na posao, ili ste se opustili čajem od kamilice kad se odjednom dogodila nesreća – prolili ste kavu ili čaj i uništili odjeću.

Uklanjanje mrlje od kave i mrlje od čaja zapravo je vrlo jednostavno. Nije bitno da li pijete zeleni čaj, crni čaj ili espresso kavu. Te mrlje možete lako ukloniti slijedeći ove savjete.

crna šalica kave u ruci

Uklanjanje mrlja od kave i čaja: Koraci

 • Uklonite mrlju tako što ćete staviti suhu krpu na nju
 • Odaberite deterdžent Persil koji odgovara vrsti i boji vaše odjeće
 • Obradite mrlju prije pranja, ali najprije provjerite postojanost boje
 • Operite i isperite hladnom vodom
 • Provjerite je li mrlja uklonjena 

 

Odabir deterdženta

Prvo što uvijek morate učiniti kada uklanjate mrlju jest pročitati etiketu na odjevnom predmetu i provjeriti može li se odjevni predmet prati u perilici rublja. Ako je dopušteno pranje rublja, koristite Persil Regular za bijelo rublje. Za šareno rublje, odaberite Persil Color. Deterdžent Perwoll Wool & Silk učinkovito uklanja mrlje od kave i čaja kod osjetljivih tkanina koje se peru ručno, poput svile ili vune ili u perilici rublja na laganom programu.

Tretiranje tkanine prije pranja

U slučaju šarenog rublja, uvijek koristite Persil deterdžent da biste provjerili trajnost boje. Sa čistom krpom uklonite što je moguće više tekućine. Zatim nanesite deterdžent na mrlju. U slučaju tvrdokornije mrlje ostavite odjeću nekoliko sati u hladnoj vodi i dodajte deterdžent.

 

Operite

Kada želite ukloniti mrlje od kave ili zelenog čaja, ostavite odjeću u hladnoj vodi. Prilikom pranja odjeće, odaberite najvišu moguću temperaturu koja je još uvijek prikladna za ovu vrstu tkanine. Informacije o preporučenoj temperaturi pranja mogu se naći na etiketi na odjevnom predmetu.

Informacije o preporučenoj temperaturi pranja mogu se naći na etiketi na odjevnom predmetu.

 

Kako ukloniti mrlje od kave i čaja s posebnih vrsta odjeće i tkanina

Ukoliko uklanjate mrlje od kave s majice, hlača ili ostalih komada odjeće, pratite gore navedene upute. Ako, međutim, prolijete kavu ili čaj po površini koja ne može biti pod kontrolom stroja, kao što su ležaljka ili sjedeća garnitura tada ćete nanijeti deterdžent izravno na mrlju. Posušite mrlju suhom krpom, nanesite Persil detedržent te isperite hladnom vodom. Pričekajte dok se područje na kojem je bila mrlja ne posuši.

Ukoliko želite ukloniti mrlje sa zahtjevnijih tkanina, trebat će vam još jedan deterdžent i postupak. Poliester i pamuk omogućuju strojno pranje, za razliku od svile i vune. Te tkanine se preporučuje prati ručno s deterdžentom Perwoll Wool & Silk.

 

Uklanjanje mrlja od kave sa šarenog rublja

Prilikom uklanjanja mrlja kod šarenog rublja s Persilovim deterdžentom ili s drugim sredstvom za uklanjanje mrlja, uvijek provjeravajte trajnost boje na manje vidljivom dijelu odjeće. Tijekom uklanjanja mrlja kave s odjeće, uvijek koristite Persil Regular, koji je posebno dizajniran za njegu bijelog rublja.

 

Uklanjanje osušenih mrlji od kave ili čaja

Uklanjanje osušenih mrlja od kave ili čaja je teže. Ukoliko želite ukloniti osušenu mrlju kave s bijele majice ili hlača, prethodno ih namočite u hladnoj vodi s dodatkom deterdženta Persil. Ostavite najmanje jedan sat ili za još bolje djelovanje tijekom cijele noći. Zatim istrljajte mrlju, isperite i operite.

 

Sredstva za uklanjanje mrlja od kave ili čaja iz kućne radinosti

Mnogo ljudi za uklanjanje mrlja radije odabire prirodna sredstva, naročito za osjetljive tkanine koja za razliku od Persil Regular i Persil Color nisu namijenjena u potpunosti za uklanjanje mrlja te mogu izazvati znatne štete na vašoj odjeći. Neka sredstva za uklanjanje mrlja, poput vodikova peroksida i soka od limuna mogu izbijeliti šarenu odjeću. Alkoholni ocat može očistiti mrlje i omekšati odjeću, no mnogi su se uvjerili da kiselina s vremenom uništava plastične i gumene dijelove perilice rublja.

Neka vam mrlje od kave na odjeći ne pokvare dan. Pomoću naših savjeta uklonite mrlje od kave i čaja brzo i jednostavno.

 • Pletnena košarica puna bijelog rublja.

  Najčešća pitanja

 • Savjeti za pranje

  Savjeti za pranje rublja

 • Pletnena košarica puna bijelog rublja.

  Najčešća pitanja

 • Savjeti za pranje

  Savjeti za pranje rublja

Više proizvoda
 • Proizvod Persil gel za bijelo rublje

  Persil Power Gel

 • Proizvod Persil prašak za bijelo rublje

  Persil Regular Prašak

 • Proizvod Persil gel za obojano rublje

  Persil Color Gel

Ostali članci
 • Kako ukloniti mrlje od makeup-a i ruža za usne

  Kako ukloniti mrlje od makeup-a i ruža za usne

 • Uklanjanje mrlja od znoja s majice

  Uklanjanje mrlja od znoja s majice