Skip to Content

Kako se riješiti mrlja od masti i ulja

Mast i ulje ostavljaju tamne mrlje na odjeći koje se često teško uklanjaju. Kako biste svoju odjeću zaštitili od trajnih oštećenja, za uklanjanje mrlja od masti i ulja treba odabrati odgovarajući deterdžent Persil koji će ukloniti mrlje od masti i ulja kad je mrlja još svježa.

Žena ulijeva ulje iz plastične boce, dok druga žena, koja je na slici zamagljena, drži kuhaču u ruci.

Razlike među sredstvima za uklanjanje mrlja od masti i mrlja od ulja

Vrlo često mast i ulje koriste se kod kuće u iste svrhe, bilo za kuhanje ili za podmazivanje. Malo se razlikuju po izgledu; mast je polutvrda, dok je ulje tekuće. I mast i ulje potječu od životinja, dok se ulje dobiva i od biljaka. Usprkos razlikama, mast i ulje slični su po mnogo čemu drugome pa se za njihovo uklanjanje koristi isti postupak.

Vrste mrlja od masti i ulja

Prije uklanjanja mrlja od ulja važno je znati o kakvoj se vrsti mrlje radi. Biljno, maslinovo, ulje za kiseljenje i kokosovo, sve su to uobičajena ulja za kuhanje koja nalazimo u svakoj kuhinji. Određena ulja sastojak su nekih namirnica, poput maslaca i maslaca od kikirikija i ona mogu napraviti mrlju iste vrste kao i ulje za kuhanje. Losioni, vazelin pa čak i proizvodi za njegu kose koji sadrže ulja također mogu zaprljati odjeću.

 

Uklanjanje mrlja od masti i ulja: korak po korak

Trebate skinuti mrlju od ulja na hlačama? Imate masnu mrlju na košulji? Evo što treba učiniti:

 1. Ovisno o vrsti i boji rublja odaberite najprimjereniji deterdžent Persil
 2. Višak upijte pomoću čiste bijele krpe
 3. Obavite pred-obradu koristeći deterdžent Persil Power Gel ili Persil Color Gel
 4. Operite na najvišoj temperaturi sigurnoj za odabranu tkaninu
 5. Provjerite i uvjerite se da je mrlja nestala
 6. Ako je potrebno ponovite postupak

Odabir deterdženta

Uklanjanje mrlja od masti i ulja započinje odabirom prikladnog deterdženta Persil. Prašak ili tekući deterdžent Persil djeluju izvrsno na izvlačenje mrlja od masti i ulja, dok se za tretiranje prije pranja preporučuje tekući Persil. Za pranje koristite Persil Regular za bijelo rublje, Persil Color za šareno i Perwoll Wool & Silk (CEE) za osjetljive tkanine, vunu i svilu.

Tretiranje tkanine prije pranja

Prije nego mrlju počnete tretirati, s odjeće uklonite što je moguće više masti i ulja. Upijanje čistom, bijelom krpom uklonit će mast i neće je proširiti dalje po tkanini.

Za obradu prije pranja nanesite malu količinu proizvoda Persil Power Gel (za bijelo rublje) ili Persil Color Gel (za šareno) ili Perwoll (za osjetljivo) izravno na mrlju, lagano utrljajte i ostavite da djeluje 5 minuta.

 

Operite i isperite

Za učinkovito uklanjanje mrlja, odjeću operite što je brže moguće. Provjerite etiketu s uputama za održavanje na odjevnom predmetu i zatim operite na najvišoj dopuštenoj temperaturi sigurnoj za vrstu tkanine koja je najprikladnija za pranje deterdžentom Persil Regular (bijelo) ili Persil Color Gel (šareno) uz pridržavanje uputa za „jako zaprljanu“ odjeću na pakiranju.

 

Provjera mrlja od masti i ulja

Ako se mrlja od masti i ulja još uvijek vidi, odjeću nemojte sušiti. Time mrlja može postati tvrdokorna i još će se teže čistiti. Umjesto toga, ponovite postupak obrade prije pranja i odjeću operite ponovno.

Kod tvrdokornih mrlja, odjeću možete namakati u otopini odabranog deterdženta jedan sat ili dulje i zatim tkaninu ponovno operite. Ali uvijek pažljivo proučite i slijedite upute na odjevnim predmetima.

 

Uklanjanje ulja od masti i ulja s različitih tkanina i vrsta odjeće

Prateći ranije navedene korake možete ukloniti mrlje na raznim vrstama odjeće, uključujući ženske bluze, polo majice, traperice, veste, brodsko rublje, krpe, salvete pa čak i posteljinu. Međutim, kad se radi o osjetljivim tkaninama poput svile i vune poželjet ćete biti pažljivi. Proizvodi Perwoll Wool & Silk (CEE) često su najbolji odabir za ovu vrstu tkanina.

Kod odjeće namijenjene samo za kemijsko čišćenje, primjerice haljine i odijela, za uklanjanje mrlja posavjetujte se sa stručnjakom. Izbjegavajte korištenje prirodnih sredstava za uklanjanje mrlja ili proizvoda iz kućne radinosti, jer određene prirodne opcije mogu biti previše kisele za tkaninu i još više oštetiti odjeću.

 

Mrlje od masti i ulja vidljive su i nakon pranja i sušenja?

Masnu mrlje primijetili ste tek kad ste odjeću izvadili iz sušilice?

Iako se osušene masne mrlje mnogo teže uklanjanju, to nije nemoguće. Kako biste ju uklonili, malu količinu masti stavite na mrlju kako biste ju „oživjeli“. Zatim na mrlju nanesite odabrano sredstvo za uklanjanje mrlja, operite i provjerite je li mrlja nestala. Kako biste masnu mrlju uklonili s odjeće nakon sušenja postupak ponovite onoliko puta koliko je potrebno.

Nemojte odustati od svoje omiljene odjeće samo radi mrlje od masti ili ulja. Brzo uklonite mrlje koristeći ove savjete.

 • Pletnena košarica puna bijelog rublja.

  Najčešća pitanja

 • Savjeti za pranje

  Savjeti za pranje rublja

 • Pletnena košarica puna bijelog rublja.

  Najčešća pitanja

 • Savjeti za pranje

  Savjeti za pranje rublja

Više proizvoda
 • Proizvod Persil gel za bijelo rublje

  Persil Power Gel

 • Proizvod Persil prašak za bijelo rublje

  Persil Regular Prašak

 • Proizvod Persil gel za obojano rublje

  Persil Color Gel

Ostali članci
 • Kako ukloniti mrlje od makeup-a i ruža za usne

  Kako ukloniti mrlje od makeup-a i ruža za usne

 • Uklanjanje mrlja od znoja s majice

  Uklanjanje mrlja od znoja s majice

 • Kako ukloniti mrlje od kave i čaja?

  Uklanjanje mrlji od kave i čaja