Kako ukloniti mrlje od krvi

Mrlje od krvi često su neočekivane. Bilo da vaša djevojčica padne i ogrebe koljeno ili se vi porežete prilikom brijanja, ne znači da morate živjeti s mrljama na odjeći. Mrlje od krvi možete jednostavno ukloniti u ovih nekoliko koraka.

Iscrpljeno, krvavo koljeno dječaka, fokus slike je na njegovim nogama.

Vrste mrlja od krvi

Krv, bilo da curi iz nosa vašeg djeteta, ribe koju čistite za večeru ili je to menstrualna krv, može brzo zaprljati odjeću i teško se čisti ako se odmah za nju ne pobrinete. Bilo da se radi o životinjskoj krvi, menstrualnoj krvi ili onoj lažnoj s noćne zabave zombija na Noć vještica, djelujte brzo prije nego mrlje postanu tvrdokorne.

 

Čišćenje starih mrlja od krvi: korak po korak

 1. Odaberite deterdžent Persil koji odgovara vrsti i boji vaše odjeće
 2. Obradite mrlju prije pranja, ali najprije provjerite postojanost boje
 3. Odmah operite
 4. Provjerite je li mrlja nestala
 5. Ako je potrebno ponovite postupak

 

Odabir deterdženta

Odgovarajući deterdžent Persil koji je potreban baš vama odaberite ovisno o vrsti i boji tkanine. Na bijelim tkaninama mrlje od krvi uklonite i operite koristeći Persil Regular ili Persil Power Gel. Za šarenu odjeću koristite Persil Color ili Persil Color Gel. Perwoll Wool & Silk (CEE) najbolje djeluje na osjetljivim tkaninama poput vune i svile koje se trebaju prati ručno ili u perilici rublja na laganom programu.  Uvijek pažljivo proučite i slijedite upute na odjevnim predmetima.

 

Tretiranje mrlja od krvi prije pranja

Prilikom čišćenja mrlja od krvi uvijek djelujte što je brže moguće. Mrlju isperite hladnom vodom, kako biste uklonili što je moguće više krvi. Nemojte ispirati toplom vodom, jer time mrlja postaje tvrdokornija i ostaje trajno.

Nakon toga tretirajte ju nanošenjem male količine proizvoda Persil Power Gel (za bijelo rublje) ili Persil Color Gel (za šareno) ili Perwoll (za osjetljivo) izravno na mrlju, lagano utrljajte i ostavite da djeluje 5 minuta.

Kod šarenih tkanina, postojanost boja uvijek provjerite na manje vidljivom mjestu.

 

Operite i isperite

Nakon pred-obrade tkaninu operite odabranim deterdžentom Persil.

Perilicu rublja podesite na program pranja na 30 °C ili 40 °C i operite zaprljanu tkaninu. Stavite količinu koja je na deterdžentu označena kao „jako zaprljano“.

 

Provjerite mrlju

Prije stavljanja odjeće zaprljane krvlju u sušilicu, uvijek provjerite je li mrlja nestala. Ako nije, ponovite postupak tretiranja prije pranja.

Kako ukloniti suhu krv s odjeće? Suha mrlja od krvi može se namakati u otopini odabranog deterdženta Persil 10 do 30 minutai zatim tkaninu ponovno oprati.

 

Čišćenje mrlja od krvi s odjeće, posebnih vrsta rublja I tkanina

Navedeni koraci mogu vam pomoći u uklanjanju mrlja s košulja i trapera, no što ako mrlje trebate oprati s plahti, donjeg rublja ili ostalih vrsta rublja? U većini slučajeva ovi koraci dobro djeluju na uklanjanje mrlja od krvi neovisno o vrsti rublja koje je zaprljano.

Međutim, morati voditi računa i o vrsti tkanine koja je zaprljana. Neke su tkanine vrlo osjetljive, primjerice svila, poliester, koža i lan. Prije pranja povjerite je li odabrano sredstvo za uklanjanje mrlja namijenjeno za njih. Iako ste možda čuli da se nekim domaćim pripravcima, poput soli, sode bikarbone ili octa mrlje mogu ukloniti s ove vrste odjeće, ako je moguće izbjegavajte njihovo korištenje. Persil je posebno formuliran za djelovanje u perilici rublja i pranje vaše odjeće. Sol i ocat to nisu i mogli bi oštetiti gumene, metalne i plastične dijelove perilice.

 

Posebni uvjeti za mrlje od krvi

Uklanjanje starih mrlja od krvi nije tako jednostavno kao uklanjanje svježih. Zapravo uklanjanje osušene krvi može biti prava muka ako nemate pravi proizvod. Deterdžent kakav je Persil može djelovati na osvježavanje takvih mrlja i onda se one lakše čiste. Odjeću namočite u otopinu mlake vode i deterdženta Persil na otprilike pola sata. Izvadite ju iz vode, istim deterdžentom tretirajte prije pranja i zatim operite u hladnoj vodi. Izbjegavajte uporabu ovog deterdžentana vuni ili svili i ostalim osjetljivim tkaninama. Za njih koristite Perwoll Wool & Silk (CEE).

Lažna krv, kakva se primjerice često koristi na Noć vještica može se također teško čistiti. Najprije upijte što je moguće više krvi čistom bijelom krpom. Ako je sloj lažne krvi dovoljno debeo možete ga sastrugati žlicom. Nakon toga, obradite zahvaćenu površinu sredstvom za uklanjanje mrlja i operite na najvišoj temperaturi dozvoljenoj za tu vrstu tkanine.

Nemojte dozvoliti da krvarenje iz nosa ili neočekivana menstruacija unište vašu odjeću. Pomoću ovih savjeta brzo se riješite mrlja od krvi.

 • Pletnena košarica puna bijelog rublja.

  Najčešća pitanja

 • Savjeti za pranje

  Savjeti za pranje rublja

 • Pletnena košarica puna bijelog rublja.

  Najčešća pitanja

 • Savjeti za pranje

  Savjeti za pranje rublja

Više proizvoda
 • Proizvod Persil gel za bijelo rublje

  Persil Power Gel

 • Proizvod Persil prašak za bijelo rublje

  Persil Regular Prašak

 • Proizvod Persil gel za obojano rublje

  Persil Color Gel

Ostali članci
 • Kako ukloniti mrlje od makeup-a i ruža za usne
  Kako ukloniti mrlje od makeup-a i ruža za usne

 • Uklanjanje mrlja od znoja s majice
  Uklanjanje mrlja od znoja s majice

 • Kako ukloniti mrlje od kave i čaja?
  Uklanjanje mrlji od kave i čaja