Skip to Content

Uklanjanje mrlja od znoja i mrlja ispod pazuha

Mrlje od znoja i mrlje ispod pazuha dio su života i kad-tad javljaju se kod svakoga od nas. Uklanjanjem žutih mrlja neugodna mirisa s vaše odjeće i ostalog rublja možete smanjiti habanje tkanine. Evo što trebate znati.

Pogled u mrlju od znoja ispod pazuha na bijeloj majici

Vrste mrlja od znoja

I dok većina nas kad začuje riječ „znoj“ automatski pomisli na pazuhe, to nije jedino mjesto na kojem znoj može stvarati probleme. Mrlje na vratu, mrlje na plahtama pa čak i mrlje od znoja na križima mogu biti posljedica nemirnog sna ili intenzivnog vježbanja.

Ako se borite s mrljama ispod pazuha, najčešći krivac je dezodorans. Proteini iz znoja često negativno reagiraju u kombinaciji s aluminijem koji je sastojak svih dezodoransa. To znači da su u ovom predjelu rezultati vašeg znojenja najgori.

 

Vrste mrlja od znoja korak po korak

Uklanjanje mrlja od znoja ne mora biti teško. Ovim uputama korak-po-korak jednostavno uklonite mrlje s plahti, košulja i ostalih mjesta.

 1. Odaberite deterdžent i sredstvo za uklanjanje mrlja Persil koji dobro djeluju u kombinaciji s vrstom i bojom tkanine
 2. Obavite pred-obradu mrlje koristeći Persil Power Gel ili Persil Color Gel
 3. Operite na najvišoj temperaturi sigurnoj za odabranu tkaninu
 4. Provjerite i uvjerite se da je mrlja nestala
 5. Ako je potrebno ponovite postupak tretiranja prije pranja i pranje

 

Odabir deterdženta i sredstva za uklanjanje mrlja

Prvo što uvijek morate učiniti kada uklanjate mrlju jest pročitati etiketu na odjevnom predmetu i provjeriti može li se odjevni predmet prati u perilici rublja. O tome ovisi koje ćete sredstvo za uklanjanje mrlja odabrati. Za bijelo rublje koje se pere u perilici rublja koristite Persil Regular ili Persil Power Gel, a za šareno Persil Color ili Persil Color Gel. Perwoll Wool & Silk (CEE) koristite za osjetljive tkanine koje se peru ručno, poput svile ili vune.

Tretiranje tkanine prije pranja

Provjerite postojanost boja i nakon toga malu količinu Persil Power Gel a za bijelo rublje ili Persil Color Gela za šareno ili Perwoll za osjetljive tkanine nanesite izravno na mrlju, lagano utrljajte i ostavite da djeluje 5 do 10 minuta.

 

Operite i isperite

Prije pranja na etiketi provjerite na kojoj se najvišoj temperaturi odjevni predmet smije prati. Što je temperatura viša to će se mrlja lakše ukloniti, zajedno s mirisom koji ju prati. 

 

Provjerite mrlju

Kod tvrdokornih mrlja, napravite toplu otopinu za pranje s odabranim deterdžentom Persil, u toplu vodu prije ponovnog pranja ostavite namakati pola sata.

Nakon pranja, provjerite mrlju kako biste se uvjerili da je nestala. Ako mrlja nije nestala, za tretiranje prijepranja možete koristiti posebno sredstvo za uklanjanje mrlja na bazi kiseline (za uklanjanje rđe), ali provjerite uputu za uporabu ovog posebnog sredstva za uklanjanje mrlja i etiketu s uputama za održavanje odjevnog predmeta.

Odjevni predmet na kojem su još vidljive mrlje od znoja i mrlje ispod pazuha nemojte nikad sušiti. Umjesto toga, ponavljajte navedene korake sve dok se mrlja ne povuče. 

Uklanjanje mrlja od znoja i ispod pazuha s posebnih vrsta rublja i tkanina

Kad morate ukloniti mrlje od znoja s plahti, košulja ili jakni, pažljivo provjerite vrstu tkanine koju tretirate. Neke vrste tkanina, primjerice poliester, lan i pamuk mogu podnijeti snažne vrtnje i okretanja perilice rublja. Druge vrste tkanina su osjetljivije. Ako vam se mrlja od znoja pojavila na predmetima od kože, svili ili vune, ručno pranje ili tretiranje samo onih mjesta na kojima se nalazi mrlja predstavlja bolju opciju.

Osim toga, ne dajte da vas zavara odjevni predmet izrađen od dvije ili više različitih vrsta tkanina. Ako pokušavate dokučiti kako ukloniti mrlje s kapa i šešira, vodite računa o svim njihovim dijelovima. Koji je materijal na njima najosjetljiviji? Ako je veći dio kape ili šešira načinjen od pamuka ali je obrubljen svilom ili antilop kožom, predmet tretirajte kao da je cijeli izrađen od svile ili antilopa i perite ga ručno. 

 

Sredstva za uklanjanje mrlja od znoja iz kućne radinosti

Mnogo ljudi za uklanjanje mrlja radije odabire prirodna sredstva, naročito za osjetljive tkanine. Međutim, to nije uvijek najbolja opcija. Neka sredstva za uklanjanje mrlja, poput vodikova peroksida i soka od limuna mogu izbijeliti šarenu odjeću. Alkoholni ocat može očistiti mrlje i omekšati odjeću, no mnogi su se uvjerili da kiselina s vremenom uništava plastične i gumene dijelove perilice rublja. Ostala sredstva za uklanjanje mrlja iz kućne radinosti zahtijevaju dugo vremena kako bi kemikalije razgradile mrlju od znoja i uklonile ju.

Deterdženti za pranje rublja i sredstva za uklanjanje mrlja Persil izrađeni su dovoljno snažni da mogu ukloniti mrlje i istovremeno biti nježni prema odjeći i perilici rublja.

Ne morate više živjeti s neugodnim žutim mrljama. Deterdžentom za pranje rublja Persil uklonite mrlje ali i neugodne mirise koje one šire.

 • Pletnena košarica puna bijelog rublja.

  Najčešća pitanja

 • Savjeti za pranje

  Savjeti za pranje rublja

 • Pletnena košarica puna bijelog rublja.

  Najčešća pitanja

 • Savjeti za pranje

  Savjeti za pranje rublja

Više proizvoda
 • Proizvod Persil gel za bijelo rublje

  Persil Power Gel

 • Proizvod Persil prašak za bijelo rublje

  Persil Regular Prašak

 • Proizvod Persil gel za obojano rublje

  Persil Color Gel

Ostali članci
 • Kako očistiti mrlje od tinte i kemijske olovke

  Kako očistiti mrlje od tinte i kemijske olovke

 • Uklanjanje mrlja od znoja s majice

  Uklanjanje mrlja od znoja s majice

 • Kako ukloniti mrlje od kave i čaja?

  Uklanjanje mrlji od kave i čaja