Skip to Content

Uklanjanje mrlja s bijele odjeće

Činjenica je da je bijelu odjeću teško održavati bijelom. Bez obzira na to koliko smo oprezni , bijela odjeća je podložna mrljama, na primjer mrlje od povrća, senfa, rajčice, mrlje od umaka, mrlje hrane, dezodoransa, krvi, znoja , vina, kave ili čaja. Jedna od učestalih mrlja je upravo ona od čokolade. Kako biste uklonili navedene mrlje, mnoge druge a i za uklanjanje prljavštine, slijedite upute u nastavku.

Svježe oprana bijela odjeća koja visi na konopcu u vrtu, za vrijeme sumraka.

Uklanjanje mrlja na bijeloj majci

Različite mrlje pojavljuju se na bijelim majicama, poput onih od hrane ili sokova. Najčešće žute mrlje na bijeloj odjeći uzrokovane su dezodoransima i znojenjem. Te mrlje ostavljaju žute tragove koji se teško uklanjaju s bijele odjeće te ostavljaju neugodan miris. 

 

Uklanjanje mrlja na bijelim hlačama

Hlače su podložne mrljama od krema, losiona, blatu,prljavštini i ostalim nečistoćama. Ukoliko imate djecu, onda znate da su bijele hlače idealne za mrlje nastale od sokova. Odrasli često puta nesvjesno obrišu ruke o hlače te ih na taj način također zaprljaju. 

 

Uklanjanje mrlja s bijele odjeće

Bijelu odjeću je potrebno pravilno njegovati i održavati. Najčešće mrlje koje se pojavljuju na bijeloj odjeći su mrlje od šminke ili krvi. Bijela odjeća je često izrađena od osjetljivih tkanina te ju je potrebno prati ručno ili se odnosi na pranje u specijaliziranu čistionicu. Prije nego pokušate ukloniti mrlju, provjerite etiketu na odjevnom predmetu kako biste bili sigurni da ga perete na ispravnoj temperaturi ili se obratite stručnoj osobi.

 

Čišćenje mrlja s bijele sportske obuće

Bijela sportska obuća koju djeca koriste za svoje sportske aktivnosti pravi su magnet za mrlje od trave, blata i drugu prljavštinu. Uklanjanje mrlja sa sportske obuće razlikuje se od uklanjanja mrlja s odjeće. Da biste uklonili mrlje od blata ili prljavštine, prvo morate pričekati da se mrlja osuši, a zatim uklonite osušenu prljavštinu mekom četkom. Zatim isperite obuću toplom vodom. Nemojte trošiti previše vode kako ne biste namočili vašu obuću više nego je potrebno.

Zatim nanesite neki Persil deterdžent i sredstvo za uklanjanje mrlja te protrljajte obuću četkom ili papirnatim ručnikom. Temeljito isperite. Ponovite postupak ukoliko je potrebno.

Kada mrlja više nije vidljiva, ispunite unutrašnjost obuće papirnatim ručnikom kako biste zadržali oblik tijekom sušenja. Da biste ubrzali sušenje, stavite sportsku obuću na radijator ili ju ostavite da se osuši na Suncu prirodnim putem.

 

Uklanjanje mrlja s bijele odjeće: Korak po korak

Želite ukloniti mrlje s bijelih traperica, majice ili hlača? Slijedite korake u nastavku.

 1. Odaberite deterdžent i sredstvo za uklanjenje mrlja Persil
 2. Tretirajte mrlju prije pranja s odabranim deterdžentom
 3. Operite i isperite
 4. Provjerite je li mrlja nestala, po potrebi ponovite gore navedene korake
 5. Osušite odjeću

Odabir sredstva za uklanjanje mrlja

Odaberite deterdžent i sredstvo ua uklanjanje mrlja s odjeće namijenjeno uklanjanju nečistoće, mrlja i prljavštine, primjerice Persil Color Gel za ili Persil Power Gel za bijelo rublje. Prilikom uklanjanja mrlja s odjeće, izbjegavajte vodikov peroksid i sok od limuna jer oni mogu promijeniti boju vaše odjeće.

 

Tretiranje mrlje prije pranja

U sljedećim koracima potrebno je razmotriti o kojoj se vrsti mrlje radi. Za mrlje uzrokovane tekućinama poput sokova, krvi ili crnog vina najprije upijte što više tekućinu pomoću papirnatog ručika, a zatim isperite mrlju hladnom vodom. Zatim nanesite Persil deterdžent na mrlju.

U slučaju tvrdokornije mrlje, možete prethodno namočiti odjeću u hladnoj vodi, uz dodatak deterdženta.

 

Operite i isperite

Prije pranja bijele odjeće pročitajte etiketu na odjevnom predmetu i provjeriti može li se odjevni predmet prati u perilici rublja. Deterdžent Perwoll Wool & Silk učinkovito uklanja mrlje kod osjetljivih tkanina koje se peru ručno, poput svile ili vune ili u perilici rublja na laganom programu. Prilikom pranja odjeće, odaberite najvišu moguću temperaturu koja je još uvijek prikladna za ovu vrstu tkanine.

 

Provjerite mrlju

Nakon pranja, provjerite mrlju kako biste se uvjerili da je nestala. Ako nije, ponovite postupak tretiranja prije pranja i pranje.

Nošenje bijele odijeće ne bi trebao biti problem. Koristite Persil i slijedite naše savjete prilikom uklanjanja mrlja.

 • Pletnena košarica puna bijelog rublja.

  Najčešća pitanja

 • Savjeti za pranje

  Savjeti za pranje rublja

 • Pletnena košarica puna bijelog rublja.

  Najčešća pitanja

 • Savjeti za pranje

  Savjeti za pranje rublja

Više proizvoda
 • Proizvod Persil gel za bijelo rublje

  Persil Power Gel

 • Proizvod Persil prašak za bijelo rublje

  Persil Regular Prašak

 • Proizvod Persil gel za obojano rublje

  Persil Color Gel

Ostali članci
 • Kako očistiti mrlje od tinte i kemijske olovke
  Kako očistiti mrlje od tinte i kemijske olovke

 • Uklanjanje mrlja od znoja s majice
  Uklanjanje mrlja od znoja s majice

 • Kako ukloniti mrlje od kave i čaja?
  Uklanjanje mrlji od kave i čaja