Skip to Content

Uklanjanje mrlja s plahti

Bilo da vam dok gledate cijelu sezonu omiljene serije na krevet padne čips ili se probudite okupani u znoju jer ste imali noćnu moru, mrlje na čistim plahtama nisu nikakav užitak. No, vaše plahte ne moraju ostati zaprljane. Uz ovih nekoliko savjeta, jednostavno ćete se riješiti većine uobičajenih mrlja.

Krevet presvučen bijelom posteljinom

Vrste mrlja na plahtama

Iako svaka mrlja može narušiti izgled vaše čiste plahte, najčešće mrlje su mrlje od znoja, krvi, masti i ulja. Bilo da se radi o mrljama od strojnog maziva ili jestivog ulja, znoja, mrljama od dezodoransa, životinjskoj ili menstrualnoj krvi, trik koji pomaže da ih se riješite leži u tome da djelujete što je moguće brže kako se mrlja ne bi upila.

 

Uklanjanje mrlja s plahti: korak po korak

Što učiniti ako se probudite s mrljama na plahtama?

 • odaberite deterdžent Persil ovisno o boji plahte
 • deterdžentom tretirajte mrlju prije pranja
 • operite i isperite
 • provjerite je li mrlja nestala

 

Odabir deterdženta

Prije tretiranja bilo koje mrlje, na etiketi plahte provjerite može li se prati u perilici rublja. Neke osjetljive tkanine zahtijevaju pažljivije održavanje; za te tkanine, kao nježnu ali učinkovitu opciju, koristite deterdžent Perwoll Wool & Silk (CEE). Za plahte u boji, odaberite deterdžent i sredstvo za uklanjanje mrlja Persil Color ili Persil Color Gel. Za bijelo rublje, najbolja opcija su Persil Regular ili Persil Power Gel.

Tretiranje prije pranja

S mrlje upijte što je moguće više tekućine ili uklonite višak čvrste tvari. Poleđinu isperite hladnom vodom, a na prednju stranu mrlje nanesite deterdžent Persil. Ostavite neka djeluje nekoliko minuta, zatim isperite.

 

Operite čim prije

Temperatura koja je potrebna za pranje plahti ovisi o vrsti mrlje. Za mrlje od znoja i one ispod pazuha te za mrlje od masti i ulja rublje perite na najvišoj dopuštenoj temperaturi sigurnoj za tu vrstu tkanine. Za mrlje od krvi trebat će vam hladna voda. Srećom, Persil Regular i Color aktivni su i u hladnoj vodi, što znači da dobro djeluju i u hladnoj vodi.

 

Provjera nakon pranja

Prije sušenja, provjerite je li mrlja nestala. Ako nije, ponovite ranije navedene korake. Rublje nemojte sušiti jer će time mrlja na plahti postati tvrdokorna. Ako imate žute mrlje od znoja i one ispod pazuha, provjerite je li osim mrlje nestao i miris koji je mrlja izazvala.

 

Kako očistiti mrlje iz različitih plahti u boji ili različitih tkanina

Ako trebate ukloniti mrlje sa bijelih plahti uvijek koristite deterdžent Persil Regular. Za plahte u boji koristite inačicu istog deterdženta. Za šareno rublje deterdžente nemojte miješati jer je svaki od njih namijenjen za određenu vrstu rublja.

Vrsta tkanine od koje su napravljene plahte često određuje mogu li se prati u perilici rublja ili ih treba prati ručno. Pamuk je otporan te lako podnosi tretiranja mrlja i pranje u perilici. Osjetljive tkanine, poput primjerice svile, zahtijevaju pažljivo ručno pranje deterdžentom Perwoll Wool & Silk (CEE).

 

Posebni uvjeti: Mrlje na plahtama

Kako s plahte ukloniti zasušenu krv?

Ako s plahte trebate ukloniti zasušenu ili staru krv, najbolje ju je namočiti u hladnu vodu. Time će mrlja oživjeti i bit će ju lakše ukloniti. Nakon jednog sata namakanja, slijedite postupak tretiranja prije pranja koji smo ranije opisali.

A što s osušenim mrljama od ulja?

Iako se može činiti čudno, dodavanjem svježeg ulja na staru osušenu mrlju zapravo pomaže oživiti mrlju koja se onda lakše čisti. Nakon oživljavanja mjesto tretirajte prije pranja i operite u najtoplijoj dopuštenoj vodi.

Uklanjanje žutih mrlja od znoja i znoja ispod pazuha s plahti:

Kako biste se riješili ružnih žutih mrlja od znoja, plahte namočite u mješavinu deterdženta Persil i hladne vode na oko sat vremena. Nakon toga mrlju tretirajte prije pranja na uobičajeni način.

Ljute vas mrlje od znoja, masti i krvi koje narušavaju izgled vaših plahti? Slijedite naše upute i jednostavno ih se riješite.

 • Pletnena košarica puna bijelog rublja.

  Najčešća pitanja

 • Savjeti za pranje

  Savjeti za pranje rublja

 • Pletnena košarica puna bijelog rublja.

  Najčešća pitanja

 • Savjeti za pranje

  Savjeti za pranje rublja

Više proizvoda
 • Proizvod Persil gel za bijelo rublje

  Persil Power Gel

 • Proizvod Persil prašak za bijelo rublje

  Persil Regular Prašak

 • Proizvod Persil gel za obojano rublje

  Persil Color Gel

Ostali članci
 • Kako očistiti mrlje od tinte i kemijske olovke

  Kako očistiti mrlje od tinte i kemijske olovke

 • Uklanjanje mrlja od znoja s majice

  Uklanjanje mrlja od znoja s majice

 • Kako ukloniti mrlje od kave i čaja?

  Uklanjanje mrlji od kave i čaja